Politika

Vinćenco Del Monako: Podrška Crnoj Gori na putu ka EU

0507del-monako
I
talija, koja je 1. jula preuzela predsjedavanje Evropskom unijom, na sve načine će nastaviti da podržava crnogorske težnje na putu ka članstvu, kazao je u intervjuu Atlas televiziji ambasador Italije u Podgorici Vinćenco Del Monako. On, međutim, naglašava da je, kako kaže, za tango potrebno dvoje, pa je na Podgorici da sa svoje strane uradi sve što je do nje.

Vinćenco Del Monako: Podrška Crnoj Gori na putu ka EU
Portal AnalitikaIzvor

Pošto su Italijani od Grka preuzeli predsjedavanje Evropskom unijom, ono što nas, kao zemlju kandidata najviše zanima, ostaje isto – Rim je čvrsto opredijeljen da se zajednica proširi na Balkan, kazao je u intervjuu Atlas televiziji, ambasador Italije Vinćenco Del Monako.

„Nastavićemo da se trudimo i radimo da podržavamo aspiracije koje Vaša zemlja ima, podržaćemo usvajanje i primjenu reformi, i trudićemo se da na sve načine, kako mi, tako i ostale članice EU i Evropska komisija, izađemo u susret Crnoj Gori dajući joj savjete koji su joj neophodni.

Posebna pažnja biće posvećena vladavini prava, ali i ekonomiji, kaže italijanski ambasador.

“Fokus će, kao i uvijek, biti na ispunjavanju zahtjeva svakog pojedinačnog već otvorenog poglavlja, budući da se mora težiti što dubljoj, što snažnijoj primjeni reformi koje ova poglavlja zahtijevaju, a onda ćemo dati sve od sebe da otvorimo nova poglavlja pored ovih koja su, narodski rečeno, već na stolu. Prioritetna su, kao što Vam je već poznato, poglavlja 23 i 24. Pored toga, uvjeren sam da će se obratiti posebna pažnja na poglavlja koja su da tako kažem, ekonomske prirode”, kaže Del Monako.

A, s obzirom na to da je italijanski premijer, Mateo Renci, svjestan da, ukoliko bi Evropska unija, kako je rekao, danas napravila selfi, dobili bi sliku jednog umornog lica“, i pred samom zajednicom je dosta teškog posla. A, upravo je zapošljavanje fokus, kaže Del Monako.

„Primat među prioritetima biće ekonomski rast i zapošljavanje. Evropa je uspješan projekat kada je u pitanju omogućavanje konkretnih odgovora na pitanja i potrebe svojih građana. Ovih šest miliona nezaposlenih ljudi od nas zahtijevaju da stvorimo nova radna mjesta. Dakle, prvenstveno ćemo se pozabaviti otvaranjem novih radnih mjesta, što automatski utiče na povećanje ekonomskog  rasta”, naveo je Del Monako.

Nakon Italije, predsjedavanje EU 1. januara preuzeće Luksemburg.

 

Portal Analitika