TV / Film

Betmen u holivudskom stilu slavi 75. rođendan

0507betmen
B
etmen, jedan od najpoznatijih strip junaka današnjice, ovog mjeseca slavi svoj 75. rođendan serijom stripova, video igrama i drugim događajima posvećenim ovom maskiranom zaštitniku Gotama.

Betmen u holivudskom stilu slavi 75. rođendan
Portal AnalitikaIzvor

Betmenov rođendan po Varner Brosu je 23. jula i tada će organizovati VIP turu kroz svoj studio u kojem se nalaze Batmobili, maske i drugi suveniri iz filma "Mračni vitez".

"Svijet više nema heroja. Betmen ljudima pruža nadu i vjeru", rekao je AFP-u Deni de Vito koji je glumio zlog pingvina u filmu iz 1992. godine "Betmenov povratak".

De Vito smatra da Betmenov uspjeh proizilazi iz nedostatka vjere u političku i poslovnu klasu. "Ako pogledamo oko sebe, ako pogledamo u aktuelne lidere shvatamo da nema nikoga u koga se može vjerovati", rekao je poznati glumac.

Betmen je "rođen" u maju 1939. godine kao kreacija strip umjetnika Boba Kejna i pisca Bila Fingera.

Za razliku od Supermena, novi junak ima i tamnu stranu i brzo postaje ikona pop kulture, decenijama prije nego što su najnovije generacije superheroja Kapetan Amerika, Spajdermen ili Ajron Men stigli na veliko platno.

Dok Supermen predstavlja arhetipskog heroja sa super moćima u kostimu sa jarkim bojama i pojavljuje se tokom dana, Brus Vejn, Betmenov alter ego, je bogati tajkun koji mijenja masku u mraku svoje pećine i donosi pravdu u Gotamu.

"Strast Betmenovih fanova je veoma izražena, to je postalo stil života", kaže umjetnik i urednik u DC Entertainment-u, matičnoj kompaniji DC Comics-a Džim Li.

"Ljudi imaju tetovaže sa likom Betmena po cijelom tijelu i nevjerovatno je vidjeti da je on postao tako značajan dio pop kulture. Zaista je osvojio maštu cijelog svijeta", zaključuje on.

(b92)

Portal Analitika