Zanimljivosti

Kustoov unuk oborio rekord i proveo 31 dan pod morem

0407fabijenkustook
N
asmijan, ali umoran, francuski okeanograf Fabijen Kusto izronio je na svjež vazduh nakon rekordnog 31 dana provedenog u vodama Floride, u podmorskoj laboratoriji zbog naučnih istraživanja, ali i u čast slavnog djede.

Kustoov unuk oborio rekord i proveo 31 dan pod morem
Portal AnalitikaIzvor

"Radi se o izvanrednom uspjehu sa više aspekata", izjavio je pred novinarima Fabijen Kusto (46), unuk Žak Iv Kustoa koji je preminuo 1997., autora sličnog poduhhvata prije 50 godina.

Istraživač se vratio na čvrsto tlo na obali Ajlamorade, ostrva na krajnjem jugu Floride.

Kusto i njegova ekipa boravili su 31 dan u Akvariusu, podvodnoj laboratoriji oblika autobusa dugog 20-ak metara, na gotovo 20 metara dubine u vodama Ki Larga, jednog od ostrva arhipelaga Kiz južno od Majamija.

Ovaj naučni projekt nazvan "Mission 31" proučavao je uticaj klimatskih promjena i zagađenja mora, te testirao psihološki učinak života u morskim dubinama.

Misija je skupila "više informacija nego što se moglo zamisliti", ali najviše zadovoljstva izazvala je činjenica da ju je pratilo toliko ljudi.

Akvarius, koji pripada Međunarodnom univerzitetu Floride, bio je opremljen vrhunskom tehnologijom i internetom, tako da je ekipa bila u stalnom kontaktu s vanjskim svijetom. Tokom misije organizovani su onlajn obrazovni susreti sa školama, muzejima i akvarijumima.

Prethodni rekord za najduži boravak pod morem držao je Kustoov đed, koji je 1963. proveo 30 dana u sličnoj podvodnoj laboratoriji u Crvenom moru, na dubini od devet metara.

(index.hr)

Portal Analitika