Region

Kosovo pred vratima Savjeta Evrope?

0407kosovotablaok
K
osovo je postalo punopravni član Venecijanske komisije Savjeta Evrope, budući da to pravo nije rezervisano samo za članove SE, izjavio je za list Danas Petrit Seljimi, zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja,

Kosovo pred vratima Savjeta Evrope?
Portal AnalitikaIzvor

Seljimi je objasnio da su članovi Venecijanske komisije i SAD, Južna Koreja i Meksiko, zemlje koje nijesu u SE.

On je istakao da je Kosovo dobilo više od dvije trećine glasova, što je gotovo identičan rezultat kao kada je prošle godine postalo član Razvojne banke Savjeta Evrope.

"Nema nikakve sumnje da ćemo u bliskoj budućnosti postati zemlja članica SE i tako omogućiti našim građanima da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava, kao što čine i svi drugi Evropljani“, rekao je Seljimi za ovaj list.

Kako Danas nezvanično saznaje u diplomatskim izvorima u Prištini, Kosovo će do decembra ove godine podnijeti kandidaturu za članstvo u SE. Prema riječima sagovornika ovog beogradskog dnevnika, „već je obezbjeđena dvotrećinska podrška za takvo pridruživanje“.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da Kosovo nije postalo punopravni član Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), izvori Danasa iz Vlade Kosova su naveli da jedino što je Srbija dobila jeste da se ne pominje riječ „članstvo“ u Rezoluciji SEECP usvojenoj na nedavnom samitu u Bukureštu, ali je navedeno da je riječ o „punom i ravnopravnom učešću“ u toj regionalnoj inicijativi.

„Kosovo ima sva prava kao i ostale članice SEECP, uključujući glasanje, pravo veta, kao i potpisivanja svih pravnih akata. Inače, samit u Bukureštu organizovan je na predsjedničkom nivou, ali Srbiju nije zastupao Tomislav Nikolić, već vicepremijerka Kori Udovički. Moguće je da je to učinjeno jer Nikolić nije želio da bude nijemi posmatrač pridruživanja Kosova SEECP“, kažu u Prištini.

Venecijanska komisija osnovana je 1990. u istoimenom italijanskom gradu, gdje se održavaju sjednice ovog tijela čije sjedište se nalazi u Strazburu. Zadatak Komisije, jednog od najvažnijih savjetodavnih tijela Saveta Evrope, jeste da obezbjkedi pravne savjete zemljama članicama SE koje žele da se usklade sa evropskim standardima.

(Danas, B92)

Portal Analitika