Svijet

Na granici s Irakom 30.000 saudijskih vojnika

Saudijska_Arabija_vojska
S
audijska Arabija razmjestila je 30.000 vojnika na svoju granicu s Irakom nakon što su se irački vojnici povukli iz te regije, javila je u četvrtak televizijska stanica al-Arabija u saudijskom vlasništvu.

Na granici s Irakom 30.000 saudijskih vojnika
Portal AnalitikaIzvor

Vodeći svjetski izvoznik nafte dijeli 800 kilometara dugu granicu s Irakom, gdje su pobunjenici iz Islamske države i ostale sunitske militantne grupe zauzele gradove i mjesta u iznenadnoj ofanizivi na sjeveru zemlje.

Kralj Abdulah je naredio da se preduzmu se neophodne mjere na zaštiti kraljevstva protiv potencijalnih "terorističkih prijetnji", javila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Al-Arabija, sa sjedištem u Dubaju, javila je na svom vebsajtu da su saudijski vojnici krenuli u graničnu regiju nakon što su snage iračke vlade napustile položaje, ostavljajući granice sa Saudijskom Arabijom i Sirijom bez zaštite, prenosi Rojters.

Satelitski TV kanal javio je da je došao do snimka koji prikazuje oko 25.000 iračkih vojnika u pustinjskoj regiji istočno od iračkog grada Kerbale, povlačeći se s granice. 

Oficir na snimku koji je prikazala al-Arabija izjavio je da je vojnicima naređeno da napuste položaje bez ikakvog objašnjenja. Autentičnost snimka nije se mogla odmah potvrditi.

Portal Analitika