Politika

SAHRANJEN ŠTURANOVIĆ: "Spajao nespojivo, mirio nepomirljivo"

037zeljko-sturanovic-foto-dps
P
otpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i Skupštine Crne Gore, Željko Šturanović, sahranjen je danas uz vojne i državne počasti na gradskom groblju u Nikšiću.

SAHRANJEN ŠTURANOVIĆ: "Spajao nespojivo, mirio nepomirljivo"
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Crne Gore, Milo Đukanović, kazao je da je Šturanović uvijek nenametljivo ali odvažno bio tamo gdje je trebalo - i za porodicu, i partiju i za njegovu Crnu Goru.

"Otišao je dobar i čestit čovjek, bogat vrlinama, a istorija će ga upamtiti kao odvažnog borca za nezavisnu Crnu Goru i jednog od najčasnijih političara novog doba", rekao je Đukanović.

Đukanović je kazao da su se oduvijek Nikšić i Crna Gora, i u ratu i u miru, dičili velikim ljudima.

"U novije doba, Željko Šturanović je među prvima obezbijedio trajno mjesto među njima. Nažalost, opaka bolest prerano ga je otrgla iz naših redova. Njegova smrt je najveći gubitak u savremenoj političkoj istoriji Crne Gore. Porodica je izgubila svoj stameni oslonac, grad Nikšić jednog od najboljih sinova, Demokratska partija socijalista jednog od najpouzdanijih ljudi, Crna Gora jednog od najviđenijih i najpoštovanijih čelnika državne politike", poručio je premijer Đukanović.

On je saopštio da je Željko Šturanović bio uvijek gdje je trebalo, i kad je trebalo.

"I za porodicu, i za prijatelje, za partiju, i za svoju Crnu Goru. Bio je jednostavan čovjek, u nimalo jednostavnim vremenima. Brojne funkcije i u partiji i u državi obavljao je posvećeno, u skladu sa svojim poimanjem života i politike. Bio je sve što rijetko vrijedni pojedinac može postati u bilo kojoj uređenoj društvenoj zajednici – ugledni član partije od prvog dana, i njen potpredsjednik; i poslanik, i potpredsjednik Skupštine Crne Gore; i ministar pravde, i predsjednik Vlade... Ali, prije svega, Željko Šturanović je bio dobar i čestit čovjek, obdaren izuzetnom snagom duha, obrazovan, širokih interesovanja", zaključio je Đukanović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je da je u podijeljenoj Crnoj Gori Šturanović bio taj koji je spajao nespojio i mirio nepomirljivo

Povodom smrti potpredsjednika DPS-a i Skupštine Crne Gore, Željka Šturanovića, juče je održana komemorativna sjedinca državnih organa u staroj zgradi Vlade.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je tom prilikom da je Šturanović bio čovjek posebne vrijednosti.

"Njegova plemenitost, ljubav, posvećenost opštem dobru bilo je bogatstvo koje ga je izdvajalo, a nas obavezalo na poštovanje i trajno vrednovanje.Šturanović je ostavio djela časna i čista, na koja mogu biti ponosni i njegova porodica i Crna Gora", rekao je Vujanović.

On je rekao da je Šturanović imao jasan stav i pripadnost, i prema idejama i vrijednostima i stremljenjima i prema partiji kojoj je ponosno pripadao i prema svojoj državi Crnoj Gori koju je beskrajno volio i bio joj posvećen.

"Ali razumio je i druge. One koji nijesu mislili i osjećali kao on. Želio je da u različitostima budemo zajedno, znajući da jedino tako može biti dobro za sve. Zato je u onom najvažnije ljudskom smislu bio vrednovan od svih. Različito, ali nepodijeljeno. Zato su danas tužni svi. Otiša je vrijedan, tih, častan, plemenit, iskren i tolerantan čovjek", rekao je Vujanović.

Podsjećamo, Željko Šturanović je nakon duge i teške bolesti preminuo u ponedjeljak u Parizu, a njegovi su posmrtni ostaci dopremljeni prekjuče u Crnu Goru.

Šturanović će biti sahranjen danas na gradskom groblju u Nikšiću, a povodom njegove smrti DPS je u sjedištu stranke otvorio knjigu žalosti u u Podgorici. Šturanović je završio Pravni fakultet u Podgorici 1983. Nakon završetka studija radio je u nikšićkoj Željezari Nikšić.

Od 1993. bio je u dva mandata poslanik u Vijeću građana Skupštine Savezne Republike Jugoslavije, gdje je u drugom mandatu bio šef poslaničke grupe DPS Crne Gore.

Od 2. jula 2001. do 10. novembra 2006. bio je u dva mandata ministar pravde u Vladi Crne Gore. Za predsjednika Vlade Crne Gore izabran je 10. novembra 2006. i tu funkciju napustio je zbog bolesti 29. februara 2008.godine.

Za potpredsjednika Skupštine Crne Gore izabran je 9. juna 2009. godine, a na istu funkciju ponovo je izabran 6. novembra 2012. godine.

Od 1993. bio je član najviših organa Demokratske partije socijalista. Na petom Kongresu DPS Crne Gore 19. maja 2007. izabran je za potpredsjednika DPS-a i na tu  funkciju je ponovo izabran na šestom kongresu partije  21. maja 2011. godine.

rtcg.me

 

Portal Analitika