Svijet

Od kamenja sakupljenog po svijetu sagradio kuću iz snova

03kucu-iz-snova
G
rađevinski majstor iz turskog grada Kajseri Bekir Jildiz, napravio je kuću od kamenja različitih veličina i boja, koje je sam sakupljao u različitim dijelovima svijeta, javila je Anadolija.

Od kamenja sakupljenog po svijetu sagradio kuću iz snova
Portal AnalitikaIzvor


On je koristio kamenje koje je skupio čak u Jerusalimu i oko mesdžida Al-Aksa. Ovaj 60-godišnjak, u razgovoru sa novinarom AA, istakao je da je radio na građevinskim poslovima u Izraelu 16 godina, te da se prije četiri godine vratio u svoje selo.



Simpatični starac kaže da mu je oduvijek bio san izgraditi kuću od kamenja koje skuplja u inostranstvu i da je jako srećan što je konačno ispunio svoju želju.



“Htio sam da u kući imam tragove iz različitih geografskih područja, a ujedno i iz moje domovine. Jedan prijatelj, koji je znao za moj san, napisao je moje ime na velikom kamenu, još dok smo radili u Jerusalimu. U gradu Al-Halil, našao sam kamen na kojem piše 'Allah'. Skupljao sam kamenje i kod mesdžida Al-Aksa. I sve sam to pomalo prenosio avionom, kad sam išao u posjetu kući. Jednom sam iz Izraela donio kamen težak 50 kilograma, i to u krilu. Na aerodromu su mi pravili problem i morao sam se potruditi da ih ubijedim. U Turskoj sam skupljao kamenje najčešće u Kajseriju, Konji, Antaliji, Ankari i okolnim selima. Svi koji vide kuću, iznenade se“, rekao je Jildiz.



On je kazao da je kuća ispala tačno onako kakvu je zamišljao, a njegova supruga Ajse je naglasila kako je Bekir sam nosio svo kamenje.



“Neprestano je skupljao kamenje i nije se obazirao na svoje godine. Nosio je preteško kamenje“, ističe ona.



Predsjednik mjesne zajednice Bajram Kus smatra da je Bekirova kuća poput istorijskog spomenika.

 

oslobodjenje.ba

Portal Analitika