Politika

BEČIĆ: Sistem u Podgorici paralisan, u najkraćem roku konstituisati novu vlast

2706Becic
N
osilac liste Socijalističke narodne prtije na loklnim izborima u Podogirci Aleksa Bečić kazao je, u izjavi za Portal Analitika, da su pravne činjenice nesporne i da su prouzrokovale paralizu sistema u glavnom gradu imajući u vidu da ne postoje nosioci ključnih poluga izvršne vlasti.

BEČIĆ: Sistem u Podgorici paralisan, u najkraćem roku konstituisati  novu vlast
Portal AnalitikaIzvor

Bečić je naveo da je to još jedan razlog da se u najkraćem roku konstituiše nova vlast, ističući da je SNP spremna za brzi dogovor o konstituisanju nove demokratske vlasti u Podgorici sa Demokratskim frontom  i koalicijom Evropsko lice Podgorice.

- Potpuno je jasno i najvećem pravnom laiku da je gospodinu Mugoši po sili zakona prestala funkcija gradonačelnika Glavnog grada verifikacijom odborničkih mandata novom sazivu Skupštine Glavnog grada. Saglasno Zakonu o Glavnom gradu i Statutu Glavnog grada mandat zamjeniku gradonačelnika je prestao prestankom mandata gradonačelniku – rekao je Bečić za Portal Anaitika.

On objašnjava da član 15 stav 6 Zakona o Glavnom gradu jasno propisuje da “mandat zamjeniku gradonačelinaka traje koliko i mandate gradonačelnika”.

- U članu 90 Statuta Glavnog grada propisano je da”… zamjeniku gradonačelnika mandat prestaje prestankom mandata gradonačelniku”.  Smatramo da se norme iz člana 67 i 69 Zakona o lokalnoj samoupravi ne mogu primjenivati na glavni grad. Zakon o Glavnom gradu je lex specialis u odnosu na Zakon o lokalnoj samoupravi tako da se na glavni grad primjenjuju norme iz Zakona o Glavnom gradu na pitanja koja su uređena Zakonom o Glavnom gradu – rekao je Bečić.

Iz MUP-a su ranije saopštili da je imajući u vidu da Zakon o Glavnom gradu nije uredio pitanje ko je u slučaju prestanka mandta gradinačelnika nosilac izvršne funkcije do izbora novog gradonačelnika, nesporno da se na ovo pitanje primjenjuju rješenja iz Zakona o lokalnoj samoupravi.

Bečić je naglasio da je potpuno jasno da je Zakon o Glavnom gradu pitanje prestanka mandata zamjeniku gradonačelnika uredio drugačije nego što je to pitanje uređeno Zakonom o lokalnoj samoupravi za prestanak mandata potpredsjednika opštine.

- Suštinska razlika je u tome što se članom 69 stav 2 Zakona o lokalnoj samoupravi propisuje da mandate potpredsjednika traje koliko i mandate predsjednika opštine ukoliko OVIM zakonom nije drugačije određeno. Takvog izuzetka nema u Zakonu o Glavnom gradu i Statutu Glavnog grada koji je preuzeo normu iz Zakona o Glavnom gradu,a kojom se propisuje da zamjeniku gradonačelnika mandate prestaje prestankom mandata gradonačelniku glavnog grada i ne predviđa nikakv izuzetak – objašnjava Bečić.

On ističe da su pravne činjenice nesporne.

- One su prouzrokovale značajnim dijelom paralizu sistema u glavnom gradu imajući u vidu da ne postoje nosioci ključnih poluga izvršne vlasti. To je još jedan razlog za ono što je ključno, a to je da se u najkraćem mogućem roku konstituiše nova demokratska vlast i na odgovoran način realizuje izborna volja građana iskazana 25 maja. Ne vidim racionalne razloge za prolongiranje i pokušaje kupovine vremena, ovakvo stanje u funkcionisanju izvršne vlasti je neodrživo, tako da i ovim putem naglašavam u ime SNP-a spremnost za brzi dogovor o konstituisanju nove demokratske vlasti sa DF i ELP – rekao je nosilac liste SNP-a.

Opozcija ima priliku da formira novu vlast: Bečić je istakao da je SNP dobila legitimitet od građana da zajedno sa DF-om i koalicijom Evropsko lice Podgorice formiramo novu demokratsku vlast.

- Koalicija okupljena oko DPS-a koja je vršila izvršnu vlast u prethodnom mandatu nije dobila većinsku podršku građana Podgorice. Ponavljam da su upravo oponenti takve politike DPS-a i načina vladanja dobili oko 5000 glasova više od dosadašnje izvršne vlasti i time potpuni legitimite za formiranjem nove demokratske vlasti. Jasno je da opozicione partije iz prethodnog saziva Skupštine Glavnog grada imaju priliku da formiraju novu demokratsku vlast jer je i pored svih zloupotreba, nedvosmisleno iskazana želja građana za promjenama. Mi smo spremni bez ikakvih uslovljavanja da na iskrenim osnovama realizujemo izbornu volju građana Podgorice i ne vidim ni jedan racionalan  razlog da se tako nešto ne desi - rekao je Bečić.

On je podsjetio da je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić nekoliko mjeseci prije izbora saopštio da će saglasno koalicionom sporazumu SDP-a i Pozitivna o postizbornim koalicijama odlučivati konsenzusom.

- Jasno je da su glasači koalicije Evropsko lice Podgorice glasali za suštinske promjene u glavnom gradu, odnosno da su dali glas da budu dio nove vlasti u kojoj nema DPS-a. Tako da je potrebno ispoštovati većinski volju građana Podgorice i ne vidim ni jednu prepreku da tako bude ako svi imamo iskrene želje da uđemo u proces ozdravljenja Podgorice. Pitanja koja su u nadležnosti Skupštine Glavnog grada i izvršne vlasti treba da budu predmet dogovora jer je to odgovoran odnos prema građanima – poručio je Bečić.

 

Portal Analitika