Svijet

Ministri se dogovorili o koracima za prekid vatre u Ukrajini

0207Ukrajina
M
inistri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske, Sergej Lavrov, Pavlo Klimkin, Loran Fabijus i Frank Valter Štajnmajer, koji su se danas popodne sastali u Berlinu, dogovorili su seriju koraka za produžavanje prekida vatre u Istočnoj Ukrajini.

Ministri se dogovorili o koracima za prekid vatre u Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

Među tim koracima je održavanje novih razgovora najkasnije u subotu u cilju stvaranja bezuslovnog i zajednički dogovorenog održivog prekida vatre koji bi nadgledala Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), prenosi Tanjug.

U deklaraciji objavljenoj po završetku današnjih razgovora, ministri inostranih poslova su pozdravili spremnost Rusije da omogući pristup pripadnicima ukrajinske pogranične straže na rusku teritoriju, kako bi učestvovali u kontroli dva granična prelaza pošto prekid vatre stupi na snagu.

Borbe u Istočnoj Ukrajini intenzivirane su otkad je kasno u ponedjeljak istekao često kršeni desetodnevni prekid vatre. Danas su ukrajinske vladine snage izvele više od 100 napada na pozicije proruskih pobunjenika, pri čemu su poginula četvorica ukrajinskih vojnika.

Izvor: MINA; foto: opusteno.rs

Portal Analitika