Politika

U novom mandatu predsjednik PS OEBS-a biće Finac Kanerva, Krivokapić počasni predsjednik

krivokapic
N
ovi predsjednik Parlamentarne Skupštine OEBS-a u narednom mandate biće Finac Ilke Kanerva, dok je dosadašnji predsjednik, Ranko Krivokapić, na svečanoj sjednici proglašen za počasnog predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a.

U novom mandatu predsjednik PS OEBS-a biće Finac Kanerva, Krivokapić  počasni predsjednik
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić je kazao da je u njegovom mandatu urađeno mnogo toga. Najbitnije je, kako je istakao, to što je počelo rješavanje pitanje ukraijnske krize. Predstavnici Ukrajine i Rusije su se sastali po drugi put, a to će preko OEBS-a,  kaže on, afirmisati i ime Crne Gore.

Parlamentarci su na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Bakuu izglasali da na čelu te organizacije u narednom mandatu bude Finska, zemlja u kojoj je ta ogranizacija i osnovana.  Dosadašnji presjedavajući, Ranko Krivokapić, biće počasni predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-aa.

“To je demokratija, ovo je najveća parlamentarna skupština na svijetu, mala zemlja se suočava sa velikom trkom. Jedanput dobijete, drugi ne. Prelomi sedam osam glasova, i u skupštini koja broji 57 zemalja to je nešto što se u demokratiji i dešava. I sa te počasne organizacije u rukovodstvu imate puno obaveza”, kazao je Krivokapić.

A tokom petodnevnog zasjedanja parlamentaraca OEBS-aa u Bakuu, posla je bilo na pretek. U fokusu je bila kriza u Ukrajini, a pored formiranja međunarodne parlamentarne grupe koja ce nadgledati  situaciju u toj zemlji, na inicijativu predsjednika Parlamentarne skupštine, ruski i ukrajinski parlamentarci po drugi put su sjeli za pregovarački sto.

“To je najveći uspjeh ovog zasjedanja. To svi kažu, da sam uspio da formiram pored bečke grupe i Baku grupu. Da držim u stalnom kontaktu  Ukrajince i Ruse zajedno. Da pokušavaju da rješavaju pitanja, i to je dostignuće koje se neće moći izbrisati. Ovakve organizacije se pamte po sistemima koji će dugo trajati. A evidentno je da će te dvije grupe dugo morati da rade na ukrajisnkom slučaju”, rekao je Krivokapić.

(RTCG)

Portal Analitika