Svijet

Porošenko: Obnovićemo ofanzivu protiv pobunjenika

0107ukrajina
U
krajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je danas da će vladine snage obnoviti ofanzivu protiv pobunjenika i „osloboditi ukrajinsku teritoriju“ nekoliko sati nakon što je isteklo primirje čija je svrha bila da omogući mirovne pregovore s proruskim separatistima, prenosi Index.hr.

Porošenko: Obnovićemo ofanzivu protiv pobunjenika
Portal AnalitikaIzvor

Porošenko, koji optužuje Rusiju za razbuktavanje napetosti u istočnoj Ukrajini, odbacio je ponude Moskve za ublažavanje krize i okrivio je pobunjenike za nepoštovanje primirja i mirovnog plana koji je izložio.

- Mi ćemo napasti i osloboditi našu teritoriju. Odluka o neproduženju primirja je naš odgovor teroristima, militantima i banditima - rekao je Porošenko u izjavi koju je prenijela televizija.

Objava je uslijedila nakon telefonskih razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i čelnicima Njemačke i Francuske o okončanju krize na ukrajinskom rusofilskom istoku, gdje se vladine snage od aprila bore protiv pobunjenika .

- Jedinstvena prilika za sprovođenje mirovnog plana nije iskorištena. To se dogodilo zbog zločinačkih akcija militanata. Oni su javno rekli da nisu voljni da podrže mirovni plan u cjelini, a posebno primirje - istakao je Porošenko.

On je dodao da se sprema vratiti primirju „u bilo kojem trenutku“ ako postane jasno da su sve strane spremne da sprovedu sve aspekte mirovnog plana, među kojima je oslobađanje talaca i uspostavljanje učinkovitih graničnih kontrola.

Porošenko, koji je bio pod pritiskom Zapada da produži primirje, kod kuće je suočen s rastućim bijesom zbog smrti vojnika. Lokalni mediji su izvijestili da su se stotine ljudi okupile ispred zgrade u kojoj je njegov kabinet, očekujući izjavu o sudbini primirja.

U saopštenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da je 27 ukrajinskih vojnika ubijeno, a 69 ranjeno otkako je počelo primirje 20. juna.

Foto: index.hr

Portal Analitika