Politika

JOVANOVIĆ: Crna Gora sledeće godine dobija poziv za NATO

jovanovocococ020230232
Č
lan predsjedništva Crnogorske demokratske unije Draško Jovanović rekao je da očekuje da će Crna Gora sledeće godina dobiti poziv za pristupanje NATO-u.

JOVANOVIĆ: Crna Gora sledeće godine dobija poziv za NATO
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući to što Crna Gora ove godine nije dobila poziv za pristupanje NATO-u  Jovanović je naglasio da uspješnost Crne Gore treba oscijeniti, prije svega, iz aspekta savezika.

- Što se tiče Cdu mi smo za to da se ostve po strani dosadašnje opstrukcije i da se svi ujedine i krenu ka jednom bržem i boljem napretku. Ja bih iz čitavog posljednjeg saopštenja NATO-a izvukao onaj segment koji se tiče intenzivnijeg monitoringa Crne Gore od strane NATO, što znači da bi već od septembra trebali da imamo jedan fokus NATO-a nad Crnom Gorom i onim problemima koji nas očekuju na putu ka NATO. Očekujem da će Crna Gora sledeće godina dobiti poziv za pristupanje NATO-u a i NATO očekuje da će Crna Gora uz njihovu pomoć biti sprmana da dobija poziv – rekao je Jovanović na današnjoj konferenciji za medije.

On je naglasio da postoji velika spremnost NATO-a da nam pomogne na putu ka članstvu.

- Crnogorska demokratska unija smatra da je ispunjenje NATO agende i ostvarenje svih uslova koji će obezbijediti poziv za članstvo u Alijansi prioritetni zadatak za sve političke snage u Crnoj Gori koje žele da vide našu zemlju kao stabilnu, bezbjednu i demokratsku državu – smatra Jovanović.

On je istakao da nam je potrebna odgovorna i efikasna politika, koja će dovršiti taj istorijski značajan projekat, imajući kao vodilju potrebe i interese svih građana Crne Gore, kao i preporuke, sugestije i očekivanja saveznika u NATO.

- Cdu shvata NATO integracije kao katalizator ukupne reforme crnogorskog društva. Članstvo u Alijansi je cilj koji zahtijeva i podrazumijeva promjene u političkoj, ekonomskoj i kulturnoj sferi - prije svega dalju izgradnju institucija i vladavinu prava. Pored toga, pristupanje Sjeverno-atlanskom savezu iziskuje promjene koje su u potpunosti komplementarne našoj evropskoj projekciji. Članstvo u NATO je pretpostavka i osnov našeg budućeg članstva u EU. To je bilo iskustvo svih novih članica NATO i EU i ono će biti potvrđeno i u Crnoj Gori - naglasio je Jovanović.

Kako je istakao, Cdu smatra da poruke sa posljednjeg NATO Ministarskog savjeta obavezuju sve političke subjekte u Crnoj Gori, koji shvataju značaj i važnost crnogorskog članstva u Alijansi, a prvenstveno one koji su na vlasti, da nastave i dovrše promjene i reforme koje su pretpostavka i uslov da bi naša zemlja dobila poziv. Pored toga, neophodna je zajednička politička akcija svih koji su opredijeljeni za NATO, koja će napraviti konkretne pomake i u segmentu podrške javnosti NATO članstvu. To zajedništvo će predstavljati najbolji odgovor na bezbjednosne, političke i ekonomske izazove sa kojima se Crna Gora suočava ili kojima može biti izložena. Cdu posebno ističe da bi svako odlaganje ili opstrukcija ovih procesa predstavljali direktno ugrožavanje suštinskih interesa Crne Gore i svih njenih građana.

Cdu poziva na okupljanje i saradnju snaga koje su opredijeljene za NATO integracije. NATO agenda je, zapravo, jasni politički program koji treba da okupi sve koji žele da vide Crnu Goru kao stabilno demokratsko društvo i zajednicu ravnopravnih građana i naroda, poručio je Jovanović.

Portal Analitika