Društvo

U Crnoj Gori 72 osobe se vode kao nestale

jasminka
U
Crnoj Gori se 72 osobe vode kao nestale u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, od čega su pronađeni posmrtni ostaci za njih 11, pokazao je izvještaj Radne grupe Ujedinjenih nacija (UN) za prisilne nestanke.

U Crnoj Gori 72 osobe se vode kao nestale
Portal AnalitikaIzvor

Radna grupa UN za prislne nestanke boravila je u trodnevnoj posjeti Crnoj Gori, e njen član, Jasminka Džumhur, kazala je da se te osobe, koje su registrovane u Crnoj Gori, vode kao nestale na teritoriji Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova.

„Crna Gora je, odlukom Vlade uspostavila Komisiju za nestale osobe i mandat Komisije je da koordinira i promoviše sve aktivnosto vezane za potragu za nestalim osobama i ostvarivanje prava njihovim porodica“, kazala je Džumhur na konferenciji za novinare.

Komisija je, kako je navela, potpisala Protokol o saradnji sa Komisijom za nestale osobe Srbije, a takvi protokoli nijesu potpisani sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

„Radna grupa napominje da Komisija ne preuzima aktivnu ulogu u potrazi za nestalim osobama i služi uglavnom kao koordinacijsko tijelo koje pomaže porodicama prilikom preuzimanja tijela, nakon njihove idetifikacije drugih država u regionu“, rekla je Džumhur.

Radna grupa, kako je dodala, naglašava važnost operativnog djelovanja Komisije za nestale osobe Crne Gore i intenziviranje napora na traženju nestalih.

„Preporučuje takođe da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava bude član Komisije i da se ona češće sastaje“, kazala je Džumhur.

Prema njenim riječima, posebno je značajno da Komisija, u što skorije vrijeme, potpiše sporazume o saradnji sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Kosovom.

„Radna grupa primjećuje da pitanje slobode pristupa informacijama u Crnoj Gori je uređeno Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, međutim da postoje određeni problemi u implementaciji ovoga Zakona, posebno kada se gori o pristupu informacijama vezanim za pravosudne sudske odluke sudova“, rekla je Džumhur.

Kako je navela, Radna grupa naglašava važnost osiguranja otvorenosti i transparentnosti sudskih odluka i da treba osigurati dosljednu primjenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koja, dodala je, omogućava slobodu pristupa informacijama samo u sprovođenje testa javnog interesa. (Mina)

 

Portal Analitika