Politika

MARKOVIĆ – SELAKOVIĆ: Saradnja u pravosuđu da bude uzor drugim institucijama

MARKOVICSELAKOVI3006
M
inistri pravde Srbije i Crne Gore, Duško Marković i Nikola Selaković potpisali su danas aneks Memoranduma o saradnji, kojim ona treba da bude unaprijeđena, iako je, prema njihovoj ocjeni, već na zavidom nivou koji treba da bude primjer svim ostalim institucijama.

MARKOVIĆ – SELAKOVIĆ: Saradnja u pravosuđu da bude uzor drugim institucijama
Portal AnalitikaIzvor

- Tempo saradnje i odnosa koji su dio ukpunih odnosa dvije države, je takav da ministarstva pravde imaju sve intenzivniju i sadržajniju saradnju na brojim poljima, važnim za obje države, prije svega u oblasti vladavine prava, što je ključno za ukupan napredak obje zemlje - rekao je Marković novinarima nakon potpisivanja dokumenta.

Prema riječima Markovića, aneksom je verifikovana već kvalitetna saradnja tih resora.

- Aneksom će saradnja biti osnažena tako što će se ostvariti direktna komunikacija na različitim nivoima, prije svega u međunarodnoj pravosudoj saradnji u građanskim i krivičnim stvarima i po pitanjima reforme pravosuđa kao garanta vladavine prava, i unaprjeđenja politika izvršavanja kazni zatvora - rekao je on.

Marković je naveo da je najvažnije što su aneksom definisani modaliteti razmjene iskustava i dobrih pralksi kada je u pitanju ukupan pregovarački proces, u kojem su trenutno i Crna Gora i Srbija.

- Sadanja dva resora može biti dobar primjer za sve institucije u tim državama, a naša saradanja, i povjerenje koje imamo u njoj, dalo je dobar podsticaj ukupnim dobrim državnim odnosima Srbije i Crne Gore - kazao je on.

Prema riječima Markovića, ta saradnja rezultirala je dobrim akcijama na planu suzbijanja organizovanog kriminala u regionu, »i da su zajedničkim radom službi, a posebno ovih ministarstva postignuti značajni rezultati koji toj saradnji daju pečat a probleme činimo manjim«.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković, naveo je da je srećan što je svoju prvu zvaničnu posjetu državama regiona počeo u Crnoj Gori.

- Dva resora imaju saradnju na zavidnom nivou, koja može da posluži kao obrazac za bilateralnu a možda i multilateralnu saradnju stalim susjedima i državama regiona, kao i drugim institucijama Srbije i Crne Gore - ocijenio je on.

Selaković je kazao da se ta saradanja unaprjeđuje.

- Ono što smo danas ozvaničili memorandumom, sebi smo nametnuli kao obavezu,a to je da se viđamo u određenim kvartalnim razmacima i razmjenjujemo iskustva i pomažemo se, ali to je nešto što već činimo - rekao je on.

Selaković je zahvalio Crnoj Gori i njenim građanima na pomoći Srbiji tokom poplava.

- Upravo je to nešto što nam pokazuje da nekada i neke dnevne politike znaju da nam stvore privid da neki odnosi i nisu baš onakvi kakvi iskonski jesu, a to su odnosi najbližih. Uvjeren sam i poučen i tim primjerom, da našu sradnju u ovim resorima nastavljamo da unaprjeđujemo - rekao je on.

Selaković je najavio da će danas posjetiiti neke institucije Crne Gore, i da se nada da će to primijeniti i u Srbiji.

- U oblasti izvršenja krivičnih sankcija Srbija može pomoći Crnoj Gori, i prenijeti dosta iskustava i propisa, dobrih i loših strana. A mi ćemo danas obići jednu notarsku kancelariju u Podgorici i vidjeti kako notari rade jer kod nas treba da počnu da rade 1.septembra - rekao je on.

Upitan da li srpske institucije preduzimaju nešto protiv Dragoslava Kosmajca, koji je označen kao narko bos, i da li u tom smislu postoji saradnja sa Crnom Gorom, Selaković je kazao da je svakodnevna saradnja srpskih organa gonjenja sa Crnom Gorom i po pitanju i policije i tužilaštva.

On je podsjetio da su nedavno završene i pojedine akcije, koje su nekima djelovale nezamislivo.

Selaković je kazao da se o konkretnim slučajevima uglavnom izjašnjava na kraju nekih faza ili zadataka.

- Tako i u ovom konkretnom slučaju, svako naše istupanje moglo bi samo da ugrozi tok eventualnih predistražnih ili istražnih radnji koji postoje. Neka organi završe posao a onda ću rado pričati o svemu - rekao je on.

Upitan da li će istražni organi Srbije voditi istragu o tome ko je pomagao Darku Šariću da se skriva na teritoriji dvije države, jer je, navodno posljednji put prije predaje bio u Pljevljima 2009.godine, Selaković je kazao da o slučaju Šarić danas nije bilo razgovora.

- U Srbiji je neko godinama stvarao privid da se Šarić skriva u Crnoj Gori. S kojom namjerom i zašto je to činjeno, neću da ulazim u spekulacje. Njegova predaja i dovođenje pred pravosudne organe u Srbiji pokazali su da mnoge priče nisu imale veze sa istinom - rekao je on.

Selaković je dodao da će pravosudni organi završiti posao. »Ako je postojala bilo kakva sprega, u tom smislu, daće nam rezultat te istrage. Vjerujem istražnim organima obje zemlje«, poručio je on.

Upitan šta donose izmjene zakona o BIA-i i šta garantuje da više neće biti zloupotreba službi za nezakonito praćenje, Selaković je kazao da je izmjenama zakona definisano koje su posebne mjere koje se mogu uspostavljati nad nekim osobama i objektima.

On je najavio da će uskoro biti usvojen novi zakon o BIA, koji treba da bude mnogo transparentniji i bolji.

- Izvještaju srpskog Zaštitnika građana koji je Skupštini podnijet pokazuje da za posljednjih godinu, posebno od kada je novo rukovodstvo BIA-e na funkciji, nije bilo nijedne zloupotrebe službenih lica iz bezbjednosnih struktura - zaključio je Selakovović.

Portal Analitika