Zanimljivosti

Ovo je najveća pećina na svijetu (VIDEO)

3001pecina
P
ećina Son Dong u Vijetnamu je najveća na svijetu. Dugačka je čak 8,8 kilometara, u njoj se nalaze džungla i rijeka, a smještena je u blizini vijetnamske granice s Laosom.

Ovo je najveća pećina na svijetu (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor


Skoro niko nije znao za njeno postojanje do prije pet godina. Od tada je proglašenja najvećom na svijetu (iako je najduža na na svijetu ona u Nacionalnom parku Mamutska pećina a najdublja Krubera u Gruziji), a njeno otvaranje za javnost je najavljeno u septembru prošle godine.



Jedan Vijetnamac je još 1991. godine otkrio ulaz u nju, ali prvi su je istražili britanski speleolozi tek 2009. godine. Čovjek koji je pronašao ulaz u nju nije ulazio jer je prilaz bio prestrm.



Probne ture počele su još prošle godine, a kompanije Oksalis objavila je da trenutno više nema slobodnih mjesta na turama za 2014. godinu i da će raspored za 2015. biti objavljen krajem ove godine.



Posjetioci će se 80 metara spuštati užetom kako bi mogli da istraže sve što Son Dong skriva. U prvoj večeri ture kampovaće u blizini ogromnog stalagmita koji izgleda kao pseća kandža.



Strop pećine urušio se prije nekoliko stotina godina, zbog čega tamo raste raskošna džungla, a sada u predjelu koji istraživači nazivaju Edamov vrt obitavaju majmuni i ogromni slijepi miševi. Djelove tla u pećini prekrivaju fascinantna polja algi.



Takođe, tamo se mogu pronaći rijetki pećinski biseri, koji se formiraju nakon što voda sa stropa kaplje, osuši se i za sobom ostavlja slojeve kristala na zrncima pijeska.



Šestodnevna tura košta 3.000 dolara, a ako za to trenutno ne možete da izdvojite novac, u videima proverite kako izgleda ovo neistraženo prostranstvo.

b92

Portal Analitika