Svijet

Papa Franjo: Komunisti su ukrali glavnu ideju hrišćanstva

2906papafranjook
P
apa Franjo
, čije su kritike surovog kapitalizma neke naveli da ga okarakterišu kao marksistu, izjavio je danas da su komunisti ukrali glavnu ideju hrišćanstva - brigu za siromašne.

Papa Franjo: Komunisti su ukrali glavnu ideju hrišćanstva
Portal AnalitikaIzvor

Poglavar Katoličke crkve je u današnjem intervjuu za italijanski list "Mesađero", na pitanje novinara da prokomentariše navode u časopisu "Ekonomist" da zvuči kao lenjinista kada kritikuje kapitalizam i poziva na radikalne ekonomske reforme, rekao: "Mogu samo da kažem da su komunisti ukrali našu glavnu ideju, odnosno brigu za siromašne", javlja Rojters.

"Borba protiv siromaštva čini centralni dio našeg učenja", istakao je papa, citirajući dijelove Biblije koji govore o potrebi pomaganja siromašnima i bolesnima.

"Komunisti tvrde da je to sve komunizam. Jeste, ali 20 vijekova kasnije. Tako da možemo da im kažemo: Znači, vi ste zapravo hrišćani", rekao je papa smijući se.

Od svog izbora na čelo Katoličke crkve papa je često kritikovao globalni ekonomski sistem, optužujući ga da je neosjetljiv prema potrebama siromašnih i da ne čini dovoljno da bogatstvo bude podijeljeno sa onima kojima je najpotrebnije.

(Vijesti.ba)

Portal Analitika