Fudbal

Ramazan "kroji" formu Alžiraca, Švajcaraca, Francuza...

ALzir28.06
P
očetak najvećeg muslimanskog praznika Ramazana se ove godine poklopio sa startom eliminacione faze na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Ramazan "kroji" formu Alžiraca, Švajcaraca, Francuza...
Portal AnalitikaIzvor

 

To praktično znači da će fudbaleri muslimanske vjeroispovijesti biti na iskušenjima ukoliko se striktno budu pridržavali posta "od jutra do mraka" koji im nalaže vjera. Veliki broj igrača čije su reprezentacije prošle među 16 najboljih na Mundijalu spadaju u ovu grupu.

Francuska, Nigerija, Njemačka i Švajcarska imaju minimum jednog fudbalera muslimanske vjeroispovijesti, dok je alžirska selekcija sastavljena isključivo od Muslimana. Za sve njih biće teže da usklade obaveze prema treninzima i utakmicama i da istovremeno pokažu naklonost prema vjeri, zbog smanjenog unosa hrane i vode tokom dana.

Iako je Musliman, reprezentativac Njemačke Mesut Ezil za ovaj put će "preskočiti" post, jer, kako kaže, želi da bude u top formi za nastavak takmičenja.

- Ramazan počinje u subotu, ali neću postiti, jer sam na poslu - kazao je fudbaler Arsenala.

Za one igrače koji će se uzdržavati od hrane i pića dok ne zađe sunce, stručnjaci i nutricionisti kažu da je najoptimalnije vrijeme da igraju utakmice u večernjem terminima, jer će tada, kako im i vjera dozvoljava, moći da utole i žeđ i glad, pa će samim tim imati energije da izdrže čitavu utakmicu.

Portal Analitika