Politika

Stanišić: Važnija im kampanja protiv DPS-a od NATO

286stanisicok
V
last u Cr­noj Gori je dokazala da ima političku volju da sprovodi reforme i ispunjava NATO standarde. Tim putem će nastaviti, a dijelu opozicije koji podržava evroatlantske integracije, bolje bi bilo da se pridruži kampanji za NA­TO, umjesto što vodi kam­panju protiv DPS-a - kazao je za Pobjedu Obrad Mišo Stanišić, član Odbora za odbranu i bezbjednost iz DPS-a.Stanišić je, komentarišući opozicione navode da u Crnoj Gori nema političke volje za reformu bezbjednosnog sek­tora, kazao da ,,u takve teze ne vjeruju ni oni koji ih plasira­ju".

Stanišić: Važnija im kampanja protiv DPS-a od NATO
Portal AnalitikaIzvor

-Opozicioni lideri partija koje u programu imaju za cilj član­stvo Crne Goreu Alijansi bolje da su se pridružili kampanji za NATO, umjesto što vode kampanju protiv DPS-a. Rekao bih, bez lažne skromnosti, da DPS-u i njenim koalicionim partnerima pripada najveća odgovornost, ali i zasiuga za učinjeno. Pametan čovjek re­kao je „lako je probuditi onoga koji je zaspao, ali nikad neće­mo probuditi onoga ko je bu­dan a spava" - istakao je Stani­šić.

On smatra da uspjeh Crne Go­re na putu ka punopravnom članstvu u NATO, opozicija, kako je kazao, pokušava da pretvori u poraz vlasti i, kako je kazao, „kao sve do sada, is-politizuje i minimizuje". On je kazao da je dosta bilo go­vora o ispunjenju ključnih uslova Crne Gore za Članstvo u NATO.

- Kao što nam je odato prizna­nje da je postignut vidan na­predak, tako nam je rečeno da treba uložiti dodatni napor na jačanju vladavine prava i reforme bezbjednosnih službi, što je shvaćeno veoma ozbijno i dobronamjerno od vlasti u Crnoj Gori. Da li ima neko u Crnoj Gori ko misli da ne po­stoji politička volja za rješava­nje ovih pitanja? Da nije po­stojalo političke volje, ne bi bilo ni ostvarenih rezultata -kazao je Stanišić. On je rekao da u prilog tome ide činjenica daje usvojen Za­kon o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora u Cr­noj Gori, te da je Vlada 5. juna usvojila predlog izmjena i do-

puna zakona o Agenciji za na­cionalnu bezbjednost, koji će veoma brzo biti u skupštin­skoj proceduri. Prema riječima Stanišića, po­ruka ministara NATO da se sa Crnom Gorom intenziviraju razgovori o članstvu i da do kraja 2015. godine dobijemo poziv - priznanje je našoj dr­žavi.

- Iskreno rečeno, na osnovu do sada postignutih rezultata i pohvala koje je Crna Gora do-

bijala opravdano smo očeki­vali da se to desi na septem­barskom samitu u Velsu. Do proširenja, međutim, nije doš­lo, ne zbog Crne Gore, nego zbog većih prioriteta NATO saveza i rekao bih problema koje je Alijansa imala na glo­balnom planu - poručio je Stanišić.

On je iskazao uvjerenje da će zvanična Crna Gora nastaviti sa reformama i istrajati na ostvarenju jednog od svojih ključnih spoljnopolitičkih prioriteta, a to je članstvo u NATO savezu.

- Može se očekivati da do kraja 2015. postanemo 29. članica Alijanse - dodao je Stanišić.

Portal Analitika