Region

Zatvorenici dobili spor protiv države Srbije u Strazburu

robijasi
P
ovodom međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) juče je predstavio nezvanični prevod presude Evropskog suda, kojom je državi Srbiji naloženo da na ime 37 zatvorenika isplati po 3.500 eura nematerijalne štete.

Zatvorenici dobili spor protiv države Srbije u Strazburu
Portal AnalitikaIzvor

Presuda je epilog događaja iz novembra 2006, kada je grupa zatvorenika iz KPZ Niš, protestovala, jer skupština nije usvojila određene zakone o amnestiji. U Jukomu objašnjavaju da su zatvorenici bili revoltirani jer im je tokom Referenduma radi potvrđivanja novog Ustava Srbije bila obećana amnestija, ukoliko za njega glasaju.

Pošto obećanje nije bilo ispoštovano, u zatvorima širom Srbije oragnizovani su protesti. Najviše nereda bilo je u KPZ Niš, gdje su pobunu na kraju ugušili čuvari uz pomoć žandarmerije. Povrijeđeno je 79 zatvorenika, koji su ubrzo podnijeli krivične prijave protiv zatvorskih čuvara zbog torture i zlostavljanja. Godinu dana kasnije nadležni sud i tužilaštvo koji su vodili istragu odbili su krivične prijave, zbog čega je cijeli slučaj završio pred Evropskim sudom.

- Sud je ocijenio da su zatvorenici bili žrtve nasilja, a da državni organi nisu sproveli efikasnu i nepristrasnu istragu. Naloženo je da im se u roku od tri mjeseca isplati odšteta od ukupno 130.000 eura nematerijalne štete - objasnila je advokat Katarina Golubović iz Jukoma.

O problemima zdravstvene zaštite zatvorenika na jučerašnjoj konferenciji govorio je i zamjenik zaštitnika građana Miloš Janković, kao i drugi branitelji ljudskih prava.

(blic.rs)

Portal Analitika