Svijet

Neuspjela proba nove ruske rakete

raketa
P
rva proba ruske rakete nove generacije Angara nije danas uspjela, jer se u posljednjem trenutku automatski isključilo odbrojavanje unazad.

Neuspjela proba nove ruske rakete
Portal AnalitikaIzvor

Ruski predsjednik Vladimir Putin odmah je zatražio detaljni izvještaj o tome šta se dogodilo.

Raketa, predstavljena kao prva napravljena u Rusiji poslije raspada Sovjetskog Saveza, trebalo je da poleti sa lansirnog mjesta Pleseck na sjeveru, a Putin je pratio lansiranje preko video linka iz Moskve, javila je ruska javna televizija. 

Međutim, u trenutku kada je trebalo da poleti jedan zvaničnik je objavio da je automatska procedura prekinula lansiranje koje je zatim odloženo 24 časa.

Televizija Rasija 24 je pokazala razgovor između Putina i ministra odbrane Sergeja Šojgua, koji je zatražio jedan sat da bi analizirao situaciju. 

raketa1
"Radite mirno, bez žurbe, sve pažljivo ispitajte i za sat mi podnesite izvještaj", rekao je Putin. 

Centar Hruščov, proizvođač rakete, nije ništa saopštio. 

Rusija, čije rakete Sojuz bez greške prevoze posade na Međunarodnu svemirsku stanicu, imala je više promašaja poslednjih godina u svom svemirskom programu. 

U maju je raketa Proton, koju je nova raketa Angara trebalo da zamijeni, nije uspjela da lansira u orbitu satelit za telekomunikacije koju je za Rusiju sagradio Erbas, i koji je izgorio o u atmosferi.
Portal Analitika