Zanimljivosti

Automobilima ćemo uskoro moći da upravljamo mislima

2706misli
A
utomobilska industrija je posljednjih nekoliko godina postala više nego interesantna.

Automobilima ćemo uskoro moći da upravljamo mislima
Portal AnalitikaIzvor

Električni automobili uzimaju sve više prostora, što medijskog što u trgovinama automobilima ili na cestama, piše Zimo.

S druge strane, Google i mnogi drugi razvijaju tehnologiju koja će omogućiti automobilima da sami voze. Brojni senzori, povezivost internetom, karte i navigacija samo su neki elementi kojima će automobili budućnosti biti opremljeni. Testovi za sada teku odlično, pa se tako već autonomni automobili testiraju i u realnim uslovima na putevima.

Osim što mogu sami voziti, automobilima bismo u budućnosti mogli upravljati samo umom. Možda je ipak bolja opcija samovozivi automobili jer se oni nikad ne umaraju, no ova tehnologija bi mogla omogućiti invalidima da upravljaju vozilom. I ne samo njima, već i invalidskim kolicima, i to koristeći samo svoje misli.

Naravno, izraditi auto kojim se može upravljati mislima je vrlo kompleksno, no Brain Driver je na dobrom putu. Pomoću gadgeta koji stavljate na glavu možete čitati električne impulse vašeg mozga što se pomoću računara pretvara u upravljanje automobilom. Brain Driver koristi 12 senzora, ali iz kompanije kažu kako je to prevelika brojka, te kako testiraju smanjenje bar na pola.

Kako bi vozili mislima trebate prvo naučiti kako koristiti uređaj koji imate na glavi. Nekima za sada to uspijeva dok nekima ne. Problem s ovim gadgetom jest da još uvijek nije razvijena tehnologija koja omogućuje lagano skretanje, pa je tako trenutno dostupno samo lijevo i desno. Takođe, nije dostupno određivanje brzine kretanja.

Portal Analitika