Region

Merkator čini skoro 10 odsto slovenačkog BDP-a

2706merkatorok
M
ultiplikativni učinci prodaje Merkatora hrvatskom koncernu Agrokor, ali i strahovi koji se u vezi s tom operacijom pojavljuju u slovenačkoj javnosti, vidljivi su iz podatka da je svako peto slovenačko poduzeće Merkatorov dobavljač, te da se prodajom kroz Merkatorovu mrežu ostvari od 8 do 10 odsto slovenačkog nacionalnog BDP-a.

Merkator čini skoro 10 odsto slovenačkog BDP-a
Portal AnalitikaIzvor

Kako pišu slovenački mediji, ponavljajući strahove političkih stranaka i sindikata, najveća je bojazan da će Merkator nastojati da smanji broj zaposlenih u slovenačkom trgovačkom lancu kojih je u Sloveniji 12.500, te da će umjesto slovenačkih proizvoda na police postaviti proizvode Agrokorovih kompanija, ćime bi se smanjio potencijal izvoza i prodaje tradicionalih dobavljača najvećeg slovenačkog trgovačkog lanca.

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) i ministar poljoprivrede u odlazećoj vladi Dejan Židan tvrdi da je uz sistem Merkator u Sloveniji šire gledano povezano čak 100.000 radnih mjesta, ističući da se prodaji oštro protivi i da bi time kompletna slovenačka prehrambeno-prerađivačka industrija mogla pretrpjeti štetu.

Da s prodajom hrvatskom kupcu ne samo za Merkator nego i za slovenačku ekonomiju u cjelini dolaze velike promjene ocijenio je juče za Slovensku tiskovnu agenciju STA agrarni ekonomista Aleš Kuhar.

"Možemo očekivati velike promjene", rekao je Kuhar, dodavši da će Agrokor vjerovatno primjeniti politiku smanjivanja troškova i štednje, te da u tom procesu treba očekivati i "nepoštene prakse" u odnosu prema dobavljačima, prehrambenoj industriji i poljoprivrednom sektoru.

Protiv prodaje slovenačkog lanca izjašnjavaju se otvoreno i političari, pa je među ostalim izrazitu nenaklonjenost dolasku hrvatskog Agrokora u Sloveniju izrazio ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, predsjednik Demokratske stranke penzionera (DESUS).

"Prodaji smo se cijelo vrijeme protivili jer je posao vođen netransparentno i može imati teške posljedice. Postupak prodaje davno smo morali poništiti i u novom pokušaju tražiti boljeg kupca", rekao je Erjavec.

Jedna od rijetkih stranaka koja je podržala prodaju Merkatora je Građanska lista (DL).

"Ako se prodaja završi uplatom dogovorenog iznosa i objavom ponude za preuzimanje ostalih dionica po istoj cijeni, to možemo ocijeniti kao pozitivnu vijest", navela je stranka u saopštenju povodom najava o skorom zaključivanju transakcije Agrokora i prodajnog konzorcijuma većinskih vlasnika Merkatora.

Premijerka Alenka Bratušek najavila je juče da će nakon preuzimanja Merkatora od strane Agrokora s novim vlasnicima razgovarati ministar ekonomije Metod Dragonja, koji će zahtijevati da se poštuju obaveze u pogledu zaposlenih u Merkatoru.

Izvor: SEEbiz

Portal Analitika