Svijet

Potpisan Sporazum Ukrajine i EU

2706sporazum
S
porazum o pridruživanju između Ukrajine i Evropske unije (EU) potpisan je danas u Briselu, čime se ta zemlja udaljila još jedan korak od Moskve.

Potpisan Sporazum Ukrajine i EU
Portal AnalitikaIzvor

Pored Ukrajine, partnerski sporazum s EU potpisali su Moldavija i Gruzija. Tri zemlje su se potpisom politički i ekonomski približile Zapadu, a vlast u Ukrajini vidi taj korak kao početak pridruživanja EU.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej smatra da je potpisivanje sporazuma veliki dan za Evropu i dodao da je EU danas na vašoj strani više nego ikada.

On je istakao da sporazumi nijesu upereni protiv Rusije, uprkos prijetnjama Moskve da će uvesti ekonomsku blokadu zemljama koje ih potpišu.

Sporazum su zvanično u Briselu potpisali šefovi diplomatije 28 zemalja EU sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i premijerima Gruzije i Moldavije Iraklijem Garibašvilijem i Jurijem Lankom.

Ukrajinski predsjednik Pero Porošenko istakao je da je današnji dan najvažniji u istoriji Ukrajine od proglašenja nezavisnosti i  dodao da se sporazum odnosi na cijelu Ukrajinu, uključujući i Krim.

"Bilo je mnogo pokušaja da se ovo spriječi, a Ukrajina je platila najveću cijenu", kazao je Porošenko i optužio Rusiju da je izvršila "spoljnu agresiju" na njegovu zemlju.

Bivša vlada u Kijevu je 21. novembra 2013. suspendovala pripreme za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju, što je izazvalo građane da izađu na ulice Kijeva i drugih gradova kako bi podržali evrointegracije, što je potom dovelo do masovnih protesta i svrgavanja tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča i vlade.

Izvor i foto: rtcg.me

Portal Analitika