Zanimljivosti

Najbolji savjeti za zdraviju ishranu

2706hrana
Ž
ivjeti zdravo nije nemoguća misija. Kada odluče da prihvate zdraviji način života, ljudi često čine drastčne promjene i tada se teško držati plana. Međutim, postoje jednostavne stvari koje možete početi da radite svaki dan kako biste održali svoje tijelo zdravijim.

Najbolji savjeti za zdraviju ishranu
Portal AnalitikaIzvor

Predlažemo nekoliko "zamjena" koje vam u tome mogu pomoći.

Jedite svježe voće umjesto voćnih sokova: Čaša soka od pomorandže slaba je zamjena za svež komad voća. Sok sadrži vrlo malo pulpe i ništa vlakana. Sljedeći put kada poželite sok, uzmite ipak komad voća koje ima više hranjivih materija, a manje kalorija.

Umjesto kafe sa mlijekom, zeleni čaj: Jutarnja kafa sa mlijekom može imati i do 300 kalorija i to bez šećera. Pokušajte sa zelenim čajem. Sadrži nula kalorija, a ima kofeina. Takođe, ima sposobnost obnove metabolizma. Zeleni čaj ima termogenski učinak na metabolizam, što znači da će ga ubrzati čim popijete sadržaj šoljice.

Koristite ulje i balsamiko sirće umjesto gotovih preliva za salatu: Kako bi poboljšali ukus salate proizvođači su izmislili razne prelive za salatu koji možda jesu ukusni, ali su istovremeno i jako kalorični. Za salate preporučujemo malo maslinovog ulja i balsamiko sirće. Jako ukusno, a ne morate brojati kalorije.

Spanać umjesto zelene salate: Puterica nema hranjivih sastojaka. Spanać je međutim prepun folne kisjeline i gvožđa. Zapamtite, što je povrće tamnije, to ima više hranjivih materija.

Čips!? Ne, bolje su kokice: Svi mi uživamo u grickalicama, ali umjesto čipsa uzmite kokice. Ukusne su, a količina od tri šoljice ima samo 100 kalorija.

Jedite češće, manje obroke: Ovo je izuzetno važno - ne preskačite obroke. Ako ne jedete, osjećaćete se umorno, metabolizam će se usporiti, pa je izgledno da ćete se kasnije prejesti.

Tost umjesto peciva: Jedno pecivo ima kalorija koliko i pet kriški tosta. Dodatni argument zaista nije potreban.

Kuvajte sami, izbjegavajte da jedete u restoranima i brzu hranu: Naravno da zdravo možete jesti i u restoranu, ali uvijek je zapakovano malo više kalorija nego što mislite. Naručili ste salatu? Sigurno ima nekoliko puta više kalorija nego salata koju ćete napraviti kod kuće.

Izvor: dnevnik.hr; foto: b92.net

 

Portal Analitika