Politika

PAJOVIĆ: DPS isključivi krivac za odluku članica NATO-a

2706Pajovic
L
ider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović iniciraće na prvoj narednoj sjednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost utvrđivanje odgovornosti zbog izostanka pozivnice za članstvo Crne Gore u NATO.

PAJOVIĆ: DPS isključivi krivac za odluku članica NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

Pajović je u razgovoru za Dan optužio Demokratsku partiju socijalista da je isključivi krivac za takvu odluku članica NATO-a, smatrajući da je ključni razlog negativnog stava u činjenici da u Crnoj Gori nijesu reformisane bezbjednosne službe.

„Već duže vrijeme međunarodni faktor nas je upozoravao da nemamo reformisane bezbjednosne službe. Na to su ukazivali i mnogi iz opozicije i pozicije. Odgovor koji smo dobili u principu ne treba da predstavlja nikakvo iznenađenje, jer je evidentno da nije bilo političke volje da se sprovede reforma bezbjednosnog sektora. Dakle, nijesmo dobili poziv zbog nepostojanja političke volje DPS-a da reformiše bezbjednosne službe i da primijeni vladavinu prava“, mišljenja je Pajović.

On je napomenuo da je dugo upozoravano na neodrživost stanja u bezbjednosnom sektoru sa aspekta međunarodnih standarda uz jasne poruke da se mora uložiti dodatni napor.

„Taj dodatni napor nije učinjen zbog nedostatka političke volje kod DPS-a. Očigledno je želja za praćenjem i prisluškivanjem političkih protivnika i aktivista civilnog društva kao i novinara bila mnogo jača od potrebe da država Crna Gora uđe u NATO“, tvrdi predsjednik Pozitivne piše Dan.

Pajović odluku da Crna Gora ne dobije pozivnicu za NATO smara velikim porazom za državu, zbog čega treba utvrditi odgovornost.

„Radi se o projektu koji je, sa aspekta Pozitivne, jako dobar za državu Crnu Goru. Tom porazu je isključivo doprinio DPS. Sistem odgovornosti u svakoj zemlji postoji i imajući u vidu da smo imali najave svih čelnika da ćemo dobiti poziv za članstvo u NATO i veliki optimizam, bilo bi elementarno i logički pristojno da se snosi odgovornost za ono što nije urađeno jer je u pitanju značajan državni projekat. Na prvoj narednoj sjednici ću kao član odbora za Odbranu i bezbjednost inicirati pokretanje citanja utvrđivanja odgovornosti, jer ona već duže vrijeme u Crnoj Gori ne postoji, a to je jedan od elemenata demokratije“, rekao je između ostalog Pajović.

Izvor: Dan; foto: dan.co.me

Portal Analitika