Politika

Funkcioneri NOVE u Moskvi: NATO da prekine zveckanje oružjem

emiloistrahinja2606
P
otpredsjednici Nove srpske demokratije, Strahinja Bulajić i Emilo Labudović, učestvovali su u radu III Međunarodnog parlamentarnog foruma koji je u Moskvi organizovala državna Duma Ruske federacije, saopšteno je iz NOVE.

Funkcioneri NOVE u Moskvi: NATO da prekine zveckanje oružjem
Portal AnalitikaIzvor

Više od 260 predsjednika, visokih funkcionera i poslanika parlamenata zemalja Evrope, Južne Amerike, Azije i Afrike, kako se navodi, tragalo je za novim dimenzijama parlamentarnog dijaloga u svijetlu najnovijih dešavanja u svijetu, prije svega ukrajinske krize.

- Polazeći od osnovnog stava da je otvoren i iskren dijalog jedini način za trajno razrješenje konflikta, svi učesnici su jednodušno podržali mirovne napore Rusije, a naročito odluku predsjednika Putina da zatraži od Dume da opozove odluku o upotrebi ruske vojske u ukrajinskom konfliktu. Takođe, svi učesnici su osudili politiku prijetnji, ucjena i sankcija, a kojom SAD i EU nastoje da parališu i marginalizuju nastojanja zvanične ruske diplomatije da se omoguće direktni pregovori i dijalog zaraćenih strana u Ukrajini – navodi se u saopštenju NOVE.

Podsjećajući na tragične primjere raspada bivše SFRJ i dešavanja na Kosmetu, učesnici ovog skupa su „snažno zatražili da se prekinu prijetnje i zveckanje NATO oružja na ruskim granicama i odmah i bespogovorno pristupi dijalogu na svim nivoima“.

- Značajan broj učesnika skupa podržao je ideju novog prekomponovanja ekonomskih i vojnih odnosa u svijetu kroz stvaranje i sveukupno jačanje Evroazijske unije, čije stvaranje je u toku. Bulajić i Labudović nastavljaju boravak u Moskvi učešćem u radu na 21. Skupštini parlamenata pravoslavnih zemalja – navodi se u saopštenju.


foto: CDM

 

Portal Analitika