Politika

BS: Postignut vidljiv napredak u NATO integracijama

bss
O
dluka Ministarskog savjeta da Crna Gora ove godine neće biti pozvana da uđe u NATO, pokazuje da je ostvaren vidljiv napredak na putu integracija u tu alijansu, ocijenjeno je iz Bošnjačke stranke (BS).

BS: Postignut vidljiv napredak u NATO integracijama
Portal AnalitikaIzvor

U toj partiji smatraju i da je trenutak da se analizira rad državnih institucija koje su nosioci tog procesa u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz BS, odluka Ministarskog savjeta pokazala je i da su potrebni dodatni napori da bi se dostigli standardi alijanse, posebno u sistemu bezbjednosti i odbrane, kao i u vladavini prava, da bi u narednom periodu postala punopravni član ovoog saveza

„To što na poziv ne moramo čekati do sljedećeg Samita 2015, dokazuje da je Crna Gora stabilan partner na koga se Alijansa može osloniti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se i da je otvaranje pregovaračkog poglavlja 31 u pregovorima sa Evropskom unijom, koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku, pokazatelj dobrog sprovođenja evropskih i NATO standarda u tim oblastima.

„Ispunjavanje kriterijuma za članstvo u NATO u velikoj mjeri znači i postizanje standarda potrebnih za članstvo u EU, pogotovo u pogledu vladavine prava“, kazali su iz BS.

Prema njihovim riječima, svakako da u narednom periodu treba još snažnije i efikasnije intenzivirati saradnju s NATO, kako u političkom i vojnom segmentu, i u naučno-tehnološkoj saradnji.

Iz BS su podsjetili da NATO nije samo vojni savez, već politička organizacija koja promoviše demokratske vrijednosti u cilju izgrađivanja povjerenja i sprječavanja konflikta.

„Međutim, ovo je takođe trenutak i da se analizira rad državnih institucija koje su nosioci ovog procesa u Crnoj Gori, da se uoče određeni nedostaci i slabosti i radi na njihovom otklanjanju. Treba insisitrati i na punoj odgovornosti subjekata koji nijesu ostvarili ono što se od njih očekivalo u ključnim oblastima važnim za NATO- integracije“, smatraju u BS.

U toj partiji su, kako su naveli, nezadovoljni i zabrinuti i dalje zanemarljivim prisustvom pripadnika mannjinskih naroda u procesu NATO integracija.

„Smatramo da se ovo pitanje konačno treba riješiti u predstojećem periodu. Neprisustvo manjinskih naroda u aktuelnim procesima i političkim dešavanjima u Crnoj Gori, nijesu dobra praksa, pogotovo kada se radi o temeljnim reformama u oblasti vladavine prava“, zaključili su iz BS.

MINA

Portal Analitika