Zanimljivosti

Greške pri pranju zuba koje svi pravimo

2606pranjezuba
R
edovno pranje zuba prvi je uslov za lijep osmjeh, ali naše navike mnogo toga mogu da pokvare...

Greške pri pranju zuba koje svi pravimo
Portal AnalitikaIzvor

Koristimo previše tvrde četkice: Da bismo spriječili oštećenje i povlačenje desni, treba da koristimo meke ili čak ekstra meke četkice za zube. Tvrde četkice dovode i do oštećenja gleđi što dalje prouzrokuje mrlje na zubima i preosjetljivost. Turbo četkice se naročito ne preporučuju!

Previše pritiskamo četkicom zube dok ih peremo: Ako se vlakna četkice uvijaju dok perete zube, sigurno je da pritiskate suviše. Zubari kažu da posljedice takvog pranja najčešće vide kod svojih pacijenata izrazitog temperamenta - prejak pritisak i energično trljanje dovode do povlačenja desni i oštećenja gleđi. Naslage na zubima (plak) jesu ljepljive ali ne i tvrdokorne pa je dovoljno da "očetkate" zube, nije potrebno da ih ribate.

Ne poštujemo pravilo o dvominutnom pranju zuba: Svi zubari svijeta slažu se u jednom - bez dva minuta, posao nije gotov. Ako vam je lakše da se orijentišete u vremenu, zamislite da je usna duplja podijeljena na četiri dijela: gore, dole, lijevo i desno. Svakom "sektoru" posvetite 30 sekundi i imajte na umu da vrijeme uvijek teče sporije kad radimo nešto dosadno.

Ne obraćamo pažnju na jezik: Ne zaboravite da se na jeziku talože naslage poslije svega što pojedemo i popijemo, a time stvaramo sjajnu podlogu za bakterije koje mogu da izazovu karijes, gingivitis i loš zadah. Zato treba očistiti četkicom i gornju i donju površinu jezika.

Držimo četkicu u kutiji za put: Ako ste pomislili da ćete time zaštititi četkicu od mikroba, u velikoj ste zabludi. Zapravo je zatvaranje četkice u kutiju čini pogodnom za bakterije. Još jedna greška je pranje četkice u mašini za sudove - oštećena vlakna više nisu zgodna za čišćenje površine zuba.

Izvor: lovesensa.rs; foto: zdravljenadlanu.rs

Portal Analitika