Zanimljivosti

Ovo će biti najviši tornjevi na svijetu

2506Feniks_tornjevi_foto_1
B
ritanska firma "Chetwoods Architects" iz Velike Britanije u saradnji s kineskom kompanijom „Sja Jan“ izgradiće najviše tornjeve na svetu, visoke hiljadu metara! Nazvani „feniks“ tornjevi, dva tornja biće smeštena na ostrvu usred jezera u Vuhanu, poznatog i kao „grad hiljadu jezera“.

Ovo će biti najviši tornjevi na svijetu
Portal AnalitikaIzvor


Projekat je vrijedan dve milijarde dolara, a planira se da tornjevi budu gotovi do 2017. godine. Trenutno najviša zgrada na svijetu je Burdž Kalifa u Dubaiju od 829 metra.



Koncept "Chetwoods Architects" inspirisan je simbolom kineskog feniksa, koji objedinjuje mušku (Feng) i žensku (Huang) stranu i predstavlja savršenu ravnotežu. Zbog toga će kad budu završeni toranj Feng „hraniti“ toranj Huang energijom iz obnovljivih izvora, što bi pretstavljalo prirodan proces simbioze.



Osim što će biti najviša građevina na svijetu, ružičasti tornjevi će biti posebno interesantni zato što će proizvoditi „zelenu“ energiju za vlastite potrebe.



U Feng tornju će se nalaziti sistemi za iskorišćavanje sunčeve i energije vjetra i njihovo pretvaranje u struju, dok će Huang imati „zelene zidove“ s obiljem biljnih vrsta. Tornjevi će takođe imati i najveće peći na biomasu u svijetu, a u njihovom podnožju će se nalaziti i sistem za prikupljanje kišnice.



2506Feniks_tornjevi_foto_3

„Plan je da tornjevi posluže kao katalizator za okolinu, koji će udahnuti novi život u grad Vuhan i time će se izbjeći katastrofalne posljedice razvoja koje se događaju širom Kine“, objašnjavaju britanski arhitekti.



Samo 100 spratova Feng tornja će predstavljati stambeni prostor, što je otprilike polovina čitavog tornja, a sve ostalo će otpadati na ekološke sisteme. Naravno, tornjevi će predstavljati i veliku turističku atrakciju, koja će biti jedan od simbola moderne Kine.



Ukoliko „feniks“ tornjevi dobiju saglasnost gradonačelnika Vuhana, što je ujedno i posljednja prepreka početku njihove gradnje, gradnja će početi tokom ove godine.

 

rts.rs

Portal Analitika