Abiznis

Žugić sa predstavnicima sindikata: Formiranje zajedničkog tima za praćenje prekršaja

2506zugic
M
inistasrstvo finansija i sindikati formiraće zajednički tim čiji će zadatak biti praćenje potencijalnih prekršaja i poslovanja u sivoj zoni, posebno u dijelu obračuna i isplata zarada, kao i plaćanja poreza i doprinosa, dogovoreno je na današnjem sastanku u Podgorici. Kako je saopšteno iz Mnistarstva, ministar Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa generalnim sekretarima Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), Srđom Kekovićem i Markom Nikčevićem.
Žugić sa predstavnicima sindikata: Formiranje zajedničkog tima za praćenje prekršaja
Portal AnalitikaIzvor


Tema sastanka odnosila se na početak pregovora između ministarstva i sindikata o iznalaženju zajedničkog modela saradnje koji će doprinijeti poboljšanju životnog standarda svih građana Crne Gore.



Akcenat je, kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, stavljen na razmatranje mogućnosti povećanja zarada zaposlenih kao i nastavak dijaloga na unaprjeđenju teksta Zakona o zaradama u javnom sektoru.



Žugić je istakao da je Ministarstvo u punoj mjeri otvoreno za konstruktivnu saradnju sa sindikatima koja će rezultirati uvođenjem veće discipline i pravednijeg sistema isplate zarada, a sve u funkciji stvaranja održivog fiskalnog sistema.



„Ministar je predočio da, imajući u vidu fiskalne pokazatelje, moramo nastaviti sa mjerama fiskalne konsolidacije, vodeći računa i o prihodnoj i o rashodnoj strani budžeta, i da je neophodna kontinuirana saradnja sa sindikatima kako bi se ostvario zajednički cilj: redovnost i adekvatnost isplata zarada i ostvarenje socijalnih prava“, kaže se u saopštenju.



Konstatovano je da su Vlada i sindikati prepoznali probleme i osnovne manjkavosti u sistemu obračuna i isplate zarada, i da će raditi na njihovom korigovanju kroz sistem zajedničkog monitoringa i novi Zakon o zaradama u javnom sektoru.



Srđan Keković je naglasio da je zajednički cilj i sidikata i Vlade stvaranje transparentnog sistema obračuna zarada, i da se akcenat mora staviti na efikasniju kontrolu onih koji zloupotrebljavaju zakonsku regulativu koja uređuje tržište rada.



„U tom smislu, dogovoreno je i formiranje zajedničkog tima, kojeg će činiti predstavnici Ministarstva, odnosno Poreske uprave, i obje reprezentativne sindikalne centrale, a čiji će zadatak biti praćenje potencijalnih prekršaja i poslovanja u sivoj zoni, posebno u dijelu obračuna i isplata zarada, kao i plaćanja poreza i doprinosa“, navodi se u saopštenju.


Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Marko Nikčević, pohvalio je saradnju sa Ministarstvom finansija i izrazio pozitivna očekivanja od nastavka pregovora.

Na sastanku je takođe dogovoreno intenziviranje saradnje između vladinih tijela i predstavnika sindikata kroz redovne koordinacije kako bi se rješavala otvorena pitanja i pratili efekti postignutog.

Kako se ističe, učesnici sastanka dogovorili da se razgovori o mogućnostima povećanja zarada zaposlenih u javnom sektoru nastave naredne sedmice, a da je alternativa tome 30. jun.

Portal Analitika