Abiznis

OTINGER: Crna Gora ima podršku EU u izgradnji gasovoda

2506otinger
P
erspektiva projekta izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda je od izuzetnog značaja s obzirom na njegov evropski kontekst i u tom smislu Crna Gora ima svu podršku Evropske unije za nastavak implementacije ovog projekta, kazao je evropski komesar za energetiku Ginter Otinger.
OTINGER: Crna Gora ima podršku EU u izgradnji gasovoda
Portal AnalitikaIzvor


Ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić boravi danas u Briselu gdje se sastao sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Otingerom sa kojim je razgovarao o aktulenim projektima u oblasti energetike, sa posebnim osvrtom na projekte od regionalnog značaja koji će, kako je zaključeno, ojačati poziciju čitavog regiona na putu ka EU.



Otinger je kazao da je projekat izgradnje TAP-IAP gasovoda značajan ne samo za region Zapadnog Balkana, već i za sve zemlje Evropske unije. S tog aspekta, on je u razgovoru sa ministrom Kavarićem ponudio direktnu i konkretnu pomoć u nastavku implementacije ovog projekta i predložio da se u toku ove godine organizuje sastanak svih zainteresovanih strana na kojem bi se raspravljalo o tehničkim aspektima ovog projekta, nakon čega bi bio održan i sastanak na nivou donosilaca odluka.



Na sastanku je bilo riječi i o trenutnim aktivnostima na projektu istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, za koji je tender nedavno zatvoren. Otinger je izrazio zadovoljstvo zbog uspješnog završetka tendera i kazao da očekuje da će ovaj projekat biti uspješno realizovan, s obzirom na svjetsku reputaciju kompanija koje su dostavile ponude.



Kavarić je informisao evropskog komesara i o statusu aktivnosti na projektu povezivanja elektro-energetskih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom i obavijestio ga da realizacija projekta sa crnogorske strane teče predviđenom dinamikom. Komesar je izrazio punu podršku realizaciji ovog projekta i zajednički je konstatovano da će izgradnja podmorskog kabla biti od velikog značaja kako za region, tako i za Evropu, posebno s aspekta povećanja atraktivnosti investicija u sektoru energetike.



Tokom današnje posjete Briselu ministar Kavarić će sa potpredsjednikom Evropske komisije Antoniom Tajanijem potpisati Sporazum između Evropske unije i Crne Gore o učešću Crne Gore u programu Unije „Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća (COSME) (2014-2020)“, kaže se u saopštenju Ministarstva ekonomije.


Portal Analitika