Region

Siva ekonomija u Srbiji preko 30 odsto BDP-a

2505ekonomija
S
iva ekonomija u Srbiji iznosi nešto više od 30 odsto brito domaćeg proizvoda (BDP), što je najaviše u Evropi, ukazali su učesnici okruglog stola Stop sivoj ekonomiji.

Siva ekonomija u Srbiji preko 30 odsto BDP-a
Portal AnalitikaIzvor

Oni su naveli da je siva ekonomija u Srbiji i oko šest odsto više nego u zemljama regiona.

"Suzbijanjem sive ekonomije povećajvaju se poreski prihodi, ali se u našoj zemlji siva ekonomija često miješa sa poreskim dugovima, jer neko preduzeće može da prijavi svoje obaveze prema državi a da ih ne izmiruje", kazao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić, prenose Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, sve procjene sive ekonomije su orijentacione i približne, a čak i u nauređenijim zemljama, koje imaju vrhunske istraživače, procjene se razlikuju za nekoliko procentnih poena.

Arsić je rekao, da se na osnovu nekih parcijalnih indikatora, može zaključiti da je obim sive ekonomije tokom prošle i ove godine u Srbiji povećan, a razloge za to treba tražiti u produženoj ekonomskoj krizi, visokoj nezaposlenosti ali i u odsustvu institucionalnog napretka.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nikola Čorsović naglasio je da je institucionalni kapacitet u Srbiji u prethodnoj deceniji značajno pao i da se država, u tom smislu, vratila na poziciju iz 2005. godine, jer mora da rješava neke fundamentalne stvari.

Prema njegovim riječima, pitanje sive ekonomije nije samo pitanje institucionalnih kapaciteta već i svijesti društva o tome koliko je ta pojava opasna.

Profesor Milica Bisić smatra da poreska opterećenja nijesu ključna za sivu ekonomiju.

Ona je istakla da u Srbiji ne postoji razvijena svijest o značaju poreza, ukazujući da se ne prihvata da onaj ko ne može da plati porez je zapravo neuspješan.

Portal Analitika