Abiznis

IVANOVIĆ: Ministarstvu poljoprivrede potrebni partneri, a ne kritizeri

7O8A8577
P
redstavnici EU ponovili su zadovoljstvo napretkom koji je postignut u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i najavili da će u narednom periodu fokus saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede biti na jačanju kapaciteta institucija i samih poljoprivrednih proizvođača, kako bi što bolje iskoristili sredstva pretpristupnih fondova, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

IVANOVIĆ: Ministarstvu poljoprivrede potrebni partneri, a ne kritizeri
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je danas rekao predstavnik Delegacije EU u Podgorici Andre Lis nakon održanog četvrtog sastanka Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva EU - Crna Gora (ZKO), na kome se razgovaralo, između ostalog, o izazovima u sektorima poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na sastanku je učestvovao i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović sa saradnicima. ZKO omogućava organizacijama civilnog društva obije strane da prate napredak Crne Gore u EU, da usvoje preporuke i ima ključnu ulogu u pokretanju debate među pripadnicima opšte javnosti u raznim sektorima i širenju informacija o EU. Stoga su na današnjem sastanku učestvovali članovi socijalnog savjeta u Crnoj Gori i civilnog sektora, koji su komentarisali napredak Crne Gore i u oblasti poljoprivrede, predstavljen u posljednjem izvještaju EK.

Gospodin Lis je pojasnio da je konferencija dio procesa pristupanja Crne Gore u EU, te da je njegova svrha da socijalni partneri i građansko društvo u Crnoj Gori budu potpuno uključeni u te procese. „Ukazali smo na potrebu dalje uključenosti civilnog društva u donošenje politika i njihovu primjenu. Jedna od tema bila je poljoprivreda. Mi smo veoma zadovoljni ostvarenim napretkom u ovoj oblasti. Sa predstavnicima Ministarstva razgovarali smo o aktivnostima za period 2014-15, vezano za investicije u iznosu od 10 miliona eura, u poljoprivredna gazdinstva i prerađivačku industriju. Ovo će nam pomoći da pripremimo IPARD program za 2014-20 i fondove kojima će se istovremeno pomoći izgradnja kapciteta Ministarstva, a sa druge strane omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da izvuku najveću moguću korist“, rekao je Lis.

Komentarišući stavove iznešene tokom diskusije, pretežno članova Unije poslodavaca, ministar Ivanović je rekao da su se čula različita mišljenja, neka koja su više desetina puta ponovljena od istih poljoprivrednih proizvođača. „Žao mi je što danas nijesu bili pozvani i oni poljoprivredni proizvođači za koje se usuđujem reći da su u većini, a koji bi mogli predstaviti svoja iskustva u proteklih godinu i po dana. Njihovo prisustvo svakako bi pomoglo kvalitetu diskusije. I mada je povod za današnju diskusiju Izvještaj o napretku Crne Gore, moramo razmišljati i o dinamici. Jer Izvještaj je objavljen u oktobru 2013 na osnovu podatka prikupljenih do juna 2013. Dakle, danas trošimo vrijeme diskutujući o nečemu što se zbilo prije više od godinu dana, a ne tokom poslednjih godinu dana. No, u svakom slučaju, ovo je bila lijepa prilika da predstavim gdje se trenutno nalazimo u pripremama za pregovore u poglavljima za koja sam siguran da će trajati gotovo podjednako dugo kao i za poglavlja 23. ni 24. To potvrđuju iskustva brojnih zemalja sada članica EU. Pregovarati poljoprivredu je veoma kompleksan posao. Sigurno da o pojedinim pitanjima nemamo mogućnost pregovaranja, jer su u pitanju standardi koje treba da usvojimo ako želimo da svoje proizvode prodajemo na tržištu EU. Ali, postoje i oblasti gdje očekujem da ćemo voditi intenzivne pregovore kako bi sačuvali za nas strateški važne segmente poljoprivrede“, rekao je ministar Ivanović.

7O8A8585

On je poručio da Ministarstvu na tom putu trebaju partneri, a ne kritizeri. „Potrebno nam je mnogo više lične odgovornosti, počev od izgovorenih riječi, pa do djela. Nama u Ministarstvu su potrebni partneri, a ne kritizeri. Citiraću Ajnšatjna koji je rekao da su samo dvije stvari beskonačkne: svemir i glupost. Mada za svemir nije bio siguran. Ako ćemo pregovore pretvoriti u demistifikaciju gluposti, onda će oni trajati dugo. Ako hoćemo da se fokusiramo na srateške interese, onda imamo šanse. Za tako nešto potrebni su nam partneri“, rekao je Ministar.

Kao primjer dobrog partnerstva, ministar Ivanović je naveo činjenicu da Ministarstvo privodi kraju izradu IPARD programa koji će biti poslat EK godinu i po dana prije početka implementacije predviđene za 2016. „Mislim da je to dobar primjer kako mi doživljavamo naše partnere. Svi zajedno imamo dovoljno vremena da se pripremimo za primjenu ovog programa“, rekao je ministar Ivanović, koji se zahvalio EK i Svjetskoj banci na podršci u iznosu od 10 miliona eura.

Ističući da je u poljoprivredi napravljeno nekoliko krupnih koraka na dugom putu, Ministar je poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori dao sugestiju: "Moraćemo mnogo više da radimo. Oni koji ne vide budućnost u poljoprivredi, bolje da odustanu što prije, a oni koji je vidi neka se naoružaju znanjem, isukustvom drugih i strpljenjem, jer se problemi u poljoprivredi ne rješavaju samo grantovima i subvencijama" zaključio je Ivanović.

Portal Analitika