Abiznis

IVANOVIĆ: Rješavamo probleme u sektoru lovstva

lovstvooo
N
ije sve tako crno u crnogorskom lovstvu kako to predstavljaju pojedine nevladine organizacije, niti je sve toliko perfektno kako nas uvjeravaju pojedini lovci, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović otvarajući međunarodni okrugli sto o lovstvu u Crnoj Gori i Evropskoj uniji EU.

IVANOVIĆ: Rješavamo probleme u sektoru lovstva
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao da su spoznaja realnog stanja, razumijevanje gdje smo sada i gdje želimo da budemo i konsenzus oko dinamike promjena, veoma bitni ako želimo kao društvo da idemo naprijed.

"U saradnji sa Lovačkim savezom, prepoznali smo osnovne probleme u sektoru lovstva koje treba riješiti, kako bi se ovaj sektor dalje razvijao. Prvo, to je nerazvijeni monitoring divljači i njihovih staništa, koji je uslovljen nedostatkom metodologije za utvrđivanje brojnosti i stanja populacija, nedostatkom centralne lovne evidencije i nedostatkom specijalizovanog tijela za monitoring i planiranje. Drugo, nedovoljna informisanost javnosti o zaštiti divljači i lovstvu. I treće, ograničeni lovni turizam i nedovoljna razvijenost lova kao privredne djelatnosti”, rekao je Ivanović.

On je istakao da je tokom posljednjih pet mjeseci Ministarstvo intenziviralo aktivnosti na rješavanju navedenih problema.

U martu su predstavljeni nacrti dvije metodologije: za monitoring divljači, vođenje evidencije, ustanovljavanje bioloških pkazatelja usklađenosti divljači sa životnom sredinom i za ocjenjivanje štete od divljači i na divljači.

"Takođe, pripremili smo obrazac za kreiranje Centralne lovne evidencije, koji je upućen svim korisnicima lovišta. Nismo se rukovodili skupim, već praktičnim rješenjima, kako bismo dobili dobru osnova za uvođenje prakse prikupljanja podataka, uz naglašenu ličnu odgovornost predstavnika korisnika lovišta za dostavljene podatke“, naglasio je Ivanović.

Ministarstvo je, kako je dodao, analiziralo i praksu organizovanja sektora lovstva u zemljama regiona, kao i najbolju praksu iz svijeta, što je rezultiralo prepoznavanjem modela održivog razvoja lovstva i lovnog turizma, jer lovstvo kao privredna grana sa dugom tradicijom može da predstavlja značajan segment održivog razvoja prirodnih resursa Crne Gore.

"Uz obavljanje ove djelatnosti, mogu se paraleleno razvijati i druge. Osim turizma, tu je i ugostiteljstvo, proizvodnja lovačkog oružja, municije, lovačke galanterije i drugo, pružajući usluge seoska domaćinstva mogu sticati dodatne prihode“, rekao je Ivanović.

On je istakao da je za uspostavljanje održivog modela u lovstvu nephodno unaprijediti i nacionalne kapacitete u obuci, obrazovanju, nauci i tehnologijama.

Predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković je govorio o stanju populacija lovne divljači u Crnoj Gori i planovima gazdovanjua za naredni period.

Organizacionu strukturu i zakonodavstvo u ovoj oblasti predstavio je savjetnik za lovstvo u Ministarstvu Miloš Janković, dok su predavači iz regiona i EU imali izlaganja vezana za iskustva njihovih zemalja i značaj organizacije FACE za evropske lovce.

Na skupu je zaključeno da se treba fokusirati na održivo gazdovanje sa divljači i lovištima, što je jedino moguće ostvariti ako postoji kontinuitet u utvrđivanju i praćenju stanja divljači, stručnog planiranja i realizacije planova.

Okrugli sto je organizovao Lovački savez Crne Gore i Federacija nacionalnih asocijacija lovaca zemalja EU FACE.

Portal Analitika