Društvo

Zemlje Zapadnog Balkana da sarađuju po nordijskom modelu

igmanskikrug
D
ržavni sekretar za politička pitanja ambasador Vladimir Radulović učestvovao je danas na sastanku Igmanskog kruga, u organizaciji Igmanske inicijative, Fondacije „Petrović-Njegoš“ i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Zemlje Zapadnog Balkana da sarađuju po nordijskom modelu
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je posvećen unapređenju regionalne stabilnosti i saradnje, a skupom je predsjedavao Branko Lukovac, kopresjednik Imganske inicijative za Crnu Goru. Iz ostalih zemalja regiona učestvovali suVehid Šehić, kopredsjednik Igmanske inicijative za BiH, Aleksandar Popov, kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju i Zoran Pusić, kopredsjednik Igmanske inicijative za Hrvatsku. Na sastanku je pročitano pismo i princa Nikole Petrovića, upućeno prisutnima, koji zbog neodložnih obaveza nije bio u mogućnosti da prisustvuje.

Ambasador Radulović je, u svom izlaganju u okviru Igmanskog kruga, naglasio važnost daljeg intenziviranja regionalne saradnje i međusobnog povezivanja, istakavši da ono predstavljava ključ dugoročne stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana.Konstatovao je da se ova saradnja mora nastaviti i konkretizovati jer je to način da se afirmiše evropski karakter naših društava, ali i legitimitet naših evropskih aspiracija.

Radulović je ocijenio da će se, tek onda kad termin Zapadni Balkan, nestane kao svojevrstan kulturološki i politički “omen i nomen”, a ostane samo kao geografska odrednica, moći govoriti o uspjehu integrativnog procesa.U tom smislu, istakao je ohrabrujućom činjenicu što su sve države regiona jednoglasno prepoznale potrebu za jačanjem institucija, vladavinom prava i ravnomjernim ekonomskim razvojem, što će doprinijeti boljem i slobodnijem životu njihovih građana.

Izrazivši zadovoljstvo skorim potpisivanjem Memoranduma o saradnji, naglasio je da Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija podržava aktivnosti Igmanske inicijative, koje služe kao opomena i istorijski nauk budućim generacijama, da se iskušenja i tragika devedesetih nikad više ne ponove.

Na toj liniji,on je podsjetio da sve velike i trajuće globalne krize imaju svoj prapočetak i izvorišteu regionalnim konfliktima ( i ex-jugoslovenska i današnja ukrajinska i najkompleksnija od svih, bliskoistočna..),te da je sasvim jasno da su regionalna bezbjednost i stabilnost temelj i pretpostavka globalnog mira sigurnostii razvoja.

foto: pobjeda.me

Portal Analitika