Društvo

Koliko u Crnoj Gori udišemo kancerogenog gasa?

jt_radon
U
Bijelom Polju danas je održana javna tribina na temu "Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od njega", prenosi RTCG.

Koliko u Crnoj Gori udišemo kancerogenog gasa?
Portal AnalitikaIzvor

Mapiranje radona u Crnoj Gori više je zdrastveni nego li ekološki projekat, jer ovaj prirodni gas, bez boje, mirisa i ukusa zaobilazeći naša čula, dospijeva preko disajnih puteva u organizam.

Na sličan način se može naći svugdje oko nas, jer ulazi i u zemljište i stijene, kazala je danas na tribini posvećenoj ovoj temi profesorica fizike Marija Bogićević, koja je član projektnog tima, napominjući da se radon smatra prvim uzročnikom kancera pluća kod nepušača, a drugi kod pušača.

Ona je upozorila građane kod kojih budu postavljeni detektori da ih sačuvaju i ne pomjeraju u tokom narednih šest mjeseci, kako bi se došlo do preciznih podataka o prisustvu radona. Svaki drugi odnos prema detektorima onemugućio bi validnost podataka.

"Na osnovu prikupljenih tačnih podataka pristupiće se izradi radonske mape, koja će pokazati srednju godišnju koncentraciju radona na cijeloj teritoriji Crne Gore. Ukoliko se neke tačke proglase kritičnim tamo će se preduzeti mjere zaštite od prekomjerne količine ovog prirodnog gasa“, saopštila je Bogićević.

Najčešća mjera zaštite od radona je provjetravanje prostorija u kojim boravimo te zatvaranje, uz pomoć folija, raznih otvora i pukotina u tim prostorijama, rečeno je na tribini na kojoj je učešće imao i član misije OEBS-a u Crnoj Gori, Srđan Ćetković, koji je kazao da je cilj projekta upoznavanje javnosti o štetnosti radona i kako da se zaštiti od njegovog prekomjernog prisustva.

 

Portal Analitika