Društvo

Ministarka Vlahović na sastanku sa rektorom La Sapienza-e

 

italija2406
D
elegacija Crne Gore, na čelu sa ministarkom nauke prof. dr Sanjom Vlahović, od 23. do 25. juna 2014. godine, boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Italiji, kao rezultat dosadašnje uspješne saradnje dvije zemlje na polju nauke i istraživanja, no svakako sa inicijativom proširenja te saradnje i zajedničkih projekata u okviru novog okvirnog programa EU Horizonta 2020.

Ministarka Vlahović na sastanku sa rektorom La Sapienza-e
Portal AnalitikaIzvor

U sastavu crnogorske delegacije nalaze se prof. dr Vesna Maraš, član Savjeta za nauku za oblast poljoprivrednih nauka, dekan Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbijednost hrane i ekologiju i direktor razvoja u kompaniji Plantaže, kao i prof. dr Mileta Golubović, potpredsjednik Savjeta za nauku i profesor na Medicinskom fakultetu u Podgorici.

Prvog dana posjete crnogorska delegacija obišla je  Univerzitet La Sapienza-a, koji predstavlja najveću, a ujedno i jednu od najstarijih naučno-obrazovnih ustanova u Evropi. Tom prilikom ministarka Vlahović razgovarala je sa rektorom Univerziteta La Sapienza prof. dr Luiđijem Fratijem, kao i velikim brojem dekana različitih studijskih odsjeka i to za javno zdravlje, biologiju, ekologiju, dizajn i arhitekuru. Sastanku je prisustvovalo i nekoliko crnogorskih studenata, koji su na doktorskim studijama, uglavnom programa arhitekture.

- Na početku ovog sastanka, ministarka Vlahović je izrazila zadovoljstvo zbog uspješne i aktivne saradnje koja postoji između Univerziteta Crne Gore i Univerziteta „La Sapienza“, kako kroz zajedničke projekte pojedinih fakulteta, tako i kroz razmjenu studenata u različitim oblastima nauka. Vlahović je upoznala sagovornike sa strateškim prioritetima Crne Gore, koji su se složili da se saradnja može ostvariti u oblastima informacionih tehnologija, medicine, poljoprivrede, ali je istaknuto da bi doprinos Univerziteta „La Sapieza“ bio veoma značajan i na polju kulturne baštine – saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Rektor Frati je izrazio želju da se sa crnogorskim fakultetima ostvari tješnja saradnja u vidu zajedničkih studijskih programa, gdje bi se, u formi konzorcijuma srodnih univezitetskih jedinica,  organizovali intenacionalni kursevi. Obostrano je dogovoreno da se u bliskoj budućnosti radi na potpisivanju sporazuma, koji bi činio novi pravni okvir za buduću saradnju, ali i zajedničko angažovanje na projektima u okviru Horizonta 2020, novog okvirnog programa EU za nauku i istraživanja, od koga velika očekivanja imaju i Crna Gora i Italija.

Ministarka Vlahović je iskoristila priliku da rektora Fratija i njegove bliske saradnike pozove da budu gosti festivala „Otvoreni dani nauke“, koji se tradicionalno održava u septembru mjesecu. Planirano je održavanje naučnog panela, u okviru kojeg bi crnogorski naučnici imali priliku da o oblasti medicine raspravljaju sa italijanskim kolegama.

Crnogorska delegacija na čelu sa ministarkom Vlahović prvog dana posjete obišla je i naučni park Montelibretti i IBBA institut, Institut za poljoprivredu, biologiju i biotehnologiju, koji predstavlja najznačajniji naučni institut u Italiji za oblast poljoprivrednih istraživanja i biotehnologije, a koji se nalazi u sastavu CNR (Nacionalnog istraživačkog centra Italije), koji broji 44 instituta i više od 10.000 naučnika i istraživača. Ovom prilikom crnogorska delegacija razgovarala je sa direktorom IBBA instituta Donatom Đaninom (Donato Giannino), koji je prezentovao rad naučnog parka Monetelibreti, kao i niz naučnih odsjeka koji funkcionišu u okviru IBBA instituta, nakon čega je crnogorska delegacija na čelu sa ministarkom Vlahović obišla labaratorije IBBA-e, gdje su u direktnom kontaktu sa rukovodiocima odsjeka i direktorom Đaninom razmatrane mogućnosti saradnje sa crnogorskim naučnicima iz oblasti poljoprivrede, biologije i biotehnologije,  posebno kontrole hrane, čija iskustva Crnoj Gori mogu biti od izuzetne koristi. Tokom posjete IBBA institutu upriličen je i Skype poziv sa crnogorskim naučnicima, dobitnicima stipendija u okviru programa obuke „Nauka za diplomatiju“, koji borave na šestomjesečnoj obuci u CNR institutima širom Italije, i to sa Tatjanom Koprivicom iz Istorijskog instituta Crne Gore, i Zoricom Blagojević. One su istakle izuzetno zadovoljstvo i zahvalnost prilikom koja im se pružila i  kvalitetom kurseva koje pohađaju, te izvanrednom saradnjom koju ostvaruju sa kolegama iz svih krajeva svijeta.

U sastavu crnogorske delegacije nalaze se prof. dr Vesna Maraš, član Savjeta za nauku za oblast poljoprivrednih nauka, dekan Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbijednost hrane i ekologiju i direktor razvoja u kompaniji Plantaže, kao i prof. dr Mileta Golubović, potpredsjednik Savjeta za nauku i profesor na Medicinskom fakultetu u Podgorici.

Ministarka Vlahović će se drugog dana posjete sastati sa svojom Italijanskom koleginicom, ministarkom obrazovanja, visokog školstva i istraživanja Republike Italije, prof. dr Stefani Đanini (Giannini). Susret dva resorna ministra biće prilika za razgovar o proširenju i budućim vidovima naučne saradnje na državnom nivou, imajući u vidu tradicionalno dobar odnos dvije  prijateljske države.

Pored susreta sa ministarkom Đanini, ministarka Vlahović razgovaraće i sa prof. dr Luigijem Nikolaisom, prvim čovjekom Nacionalnog istraživačkog centra Italije - CNR,  visokim predstavnicima UNESCO Venice Office-a, regionalnog biroa za nauku i kulturu Evrope, ali i obići Institut za molekularnu bilogiju i patologiju CNR.

 

Portal Analitika