Svijet

Rumunija ukida ubijanje napuštenih pasa?

2406zivotinje
A
pelacioni sud u Bukureštu presudio je u korist međunarodne organizacije za dobrobit životinja „Četiri šape“ i suspendovao zakonske norme koje su odobravale ubijanje napuštenih pasa. Ubijanje pasa, 15 dana nakon hvatanja i zatvaranja u azil, više nema pravni okvir, piše portal Zivotinje.rs.

Rumunija ukida ubijanje napuštenih pasa?
Portal AnalitikaIzvor

Borba pomenute organizacije za zaustavljanje ubijanja pasa traje od januara ove godine. Njihovi volonteri se na sve moguće načine trude da ospore metodološke norme i dokažu da je zakon o ubijanju u suprotnosti sa višim normama.

Članovi organizacije „Četiri šape“ uvjereni su da za riješavanje problema velikog broja napuštenih pasa postoji humano rješenje.

„Odluka suda da suspenduje norme koje ubijaju je čist, nezavisni znak da se stvari nisu odvijale onako kako je zamišljeno“, rekao je Gabriel Paun, direktor za kampanje u organizaciji „Četiri šape“ i dodao da im „to daje samopouzdanje i vjeru da je naš cilj, humano rješenje problema, opravdan“.

Zakon koji propisuje ubijanje napuštenih pasa donijet je u oktobru 2013. godine, a njegova primjena počela je u decembru, kada je započet proces masovnog ubijanja. Do sada je ubijeno na hiljade pasa.

Zakon nije u saglasnosti sa višim normama. Na primjer, na osnovu ovog zakona, lokalne samouprave mogu da delegiraju hvatanje i ubijanje napuštenih pasa privatnim firmama, što može dovesti do sukoba interesa i rasipanja javnih fondova. Takođe, zakon propisuje da se psi ubijaju nakon 15 dana od hvatanja, ukoliko ih do tada neko ne udomi. Međutim, u mnoge azile ulaz je ograničen, čime se ograničava i udomljavanje.

Organizacija „Četiri šape“ kao rješenje prekomjernog broja pasa na ulicama Rumunije vidi kontrolu njihove reprodukcije.

„Uz finansijsku podršku naših donatora, do sada smo sterilisali preko 100.000 pasa u Rumuniji. Naša podrška će međutim donijeti samo sigurne ulice i dobrobit životinja, ali podrška racionalnog zakona je neminovna“, rekao je Paun.

Izvor i foto: zivotinje.rs

Portal Analitika