Društvo

Green Home: Riješiti problem "divljih" deponija

IMG_2130
C
rna Gora kao ekološka država ove sezone turiste dočekuje sa preko 300 „divljih“ deponija među kojima su najalarmantnije one na kojima se odlaže otpad životinjskog porijekla. Javnosti su odavno poznata individualna odlagališta pored stočne pijace na Ćemovskom polju kao i lokalitet na magistralnom putu na izlazu iz tunela Ćafe, teritorija opštine Bar na kojoj se nekontrolisano i gotovo svakodnevno odlažu ogromne količine ove vrste otpada. Iako su, zbog povećane temperature vazduha i mogućnosti zaraze, zabrinuti kako građani tako i turisti, izostaje podatak nadležnih o sankcionisanju i nezakonitom odlaganju otpada životinjskog porijekla-navodi se u saopštenju organizacije Green Home.

Green Home: Riješiti problem "divljih" deponija
Portal AnalitikaIzvor

Prema njihovim riječima, uporedo sa primjenom kaznene politike izostaje i sanacija lokaliteta tj uklanjanje otpada na pomenutim lokacijama.

-Usljed nedovoljne saglasnosti među državnim organima tj inspekcijama čini se da utvrđivanje nadležnosti predstavlja jedan od najboljih argumenata za izbjegavanje preuzimanja odgovornosti u domenu životne sredine i zdravlja ljudi. Nepoznavanje zakona, provizorno tumačenje, nedostatak pravilnika koji bi uređivao ovu oblast, dovodi do bumerang efekta prebacivanja nadležnosti sa jedne službe na drugu što je slučaj nekoliko godina unazad. Evidentno je da ne postoji mehanizam države da riješi problem stočnih pijaca i fabrika za preradu mesa koje klanični otpad odlažu u korita rijeka ili u blizini saobraćajnica. Stoga upozoravamo da neadekvatno uklanjanje, bacanje u prirodu ili na neprilagođenu deponiju, zakopavanje i nestručno paljenje čvrstog životinjskog otpada može izazvati zarazu lokalnog stanovništva. Da problem nije jednostavno riješiti govori i činjenica da jame grobnice za spaljivanje organskog otpada u Crnoj Gori ne postoje-kazali su iz Green Home-a.

Po odredbama zakona, preduzetnici koji posjeduju klanice moraju posjedovati ugovor o odvoženju otpada životinjskog porijekla sa komunalnim preduzećima opština u kojima se nalaze, ističu iz ove organizacije i dodaju da bi shodno tom ugovoru komunalna preduzeća trebala odlagati takav otpad na sanitarnim deponijama.

-Međutim ove deponije nemaju niti uslove niti dozvolu za skladištenje klaničnog otpada. Postavlja se logično pitanje kako prerađivači mesa i mesnih sirovina imaju dozvole za rad jer je očigledno da otpad nemaju gdje odložiti-stoji u saopštenju Green Home-a.

-Svakako da najveći problem leži u nedostatku pravilnika koji bi konkretizovali Zakon o veterinarstvu. Ta vrsta otpada je izuzeta i iz postojećeg Zakona o upravljanju otpadom. Prije nekoliko godina javnosti je najavljena izrada Studije izvodljivosti koja će odrediti najprihvatljiviji način za upravljanje ovom vrstom otpada u okviru MIDAS – projekta Svjetske banke, iako je ista ostala uskraćena za nalaze studije kao i eventualne sugestije.

U cilju pristupanja Evropskoj uniji neophodno je da se dosadašnji način odlaganja otpada životinjskog porijekla uskladi sa principima EU, kao i da se donese i usvoji poseban Zakon o upravljanju ovom vrstom otpada kako bi se izbjegli svi gore navedeni problemi. Takođe je potrebna bolja međusektorska saradnja kako bi se izbjegla tromost birokratskog aparata a slučajevi rješavali u roku i sankcionisali na adekvatan način. Do tad tražimo od nadležnih da po hitnom postupku saniraju lokalitet na teritoriji opštine Bar te da prioritet bude dobrobit građana kao i njihovo pravo na zdravu životnu sredinu-zaključuje se u dopisu organizacije Green Home.

Portal Analitika