Finansije

Za otpremnine radnicima KAP-a od 10,5 miliona do 14 miliona eura

2406radeok
V
lada će iz budžeta za otpremnine radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) potrošiti najmanje 10,5 miliona eura, koliko je već tokom dosadašnjih pregovora pristala da isplati, a najviše do 14 miliona koliko traži Sindikat aluminijuma.

Za otpremnine radnicima KAP-a od 10,5 miliona do 14 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Koliko će Vlada potrošiti novca poreskih obveznika, kako Vijesti pišu, biće poznato kada budući vlasnik imovine KAP-a, nikšićki Uniprom Veselina Pejovića, saopšti konačnu brojku radnika koje će preuzeti. Uniprom bi trebalo da preuzme KAP do 1. jula i uplati cijenu od 28 miliona.

Glavni rukovodilac proizvodnje u KAP-u Nebojša Dožić razgovarao je u ponedjeljak o tome sa Pejovićem, a prema nezvaničnim informacijama glavni problemi u KAP-u i dalje su neadekvatna cijena električne energije i broj radnika koji će nastaviti proizvodnju.

Iako je Pejović ranije najavljivao da postoji mogućnost da iz regiona obezbijedi željenu cijenu struje od oko 38 eura po megavat satu, za sada nema zvanične potvrde da se će se to zaista i desiti. To je prvo tražio od Elektroprivrede (EPCG) ali su mu nezvanično ponudili cijenu od 45 eura. Zvanično bi trebalo da odgovore 30. juna na Skupštini akcionara.

Pejović je najavio da će od sadašnjih 720 radnika zadržati 300, a da za ostale Vlada isplati otpremnine iako nema zakonske obaveze, jer je firma u stečaju. Međutim, Vlada je to već radila u slučaju nikšićke Željezare.

Nezvanični izvori Vijesti iz KAP-a tvrde da je situacija u kompaniji takva da je nemoguće održati postojeće stanje sa manje od 450 radnika.

Predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić kazao je da su pregovori o otpremninama sa Ministarstvom ekonomije prekinuti dok iz Uniproma ne dobiju odgovor koliko mu i pod kojim uslovima treba radnika. Ministarstvo ekonomije, kako je kazao, ponudilo je ukupno 10,5 miliona eura kao maksimalni iznos za otpremnine po socijalnom programu i to za svih preostalih 720 radnika KAP-a. Sindikat traži da se utvrdi socijalni program od 14 miliona.

“Kako nikšićki Uniprom, kao novi vlasnik KAP-a ulazi u fabriku u narednih par dana, očekujemo od njega da do kraja ove sedmice profiliše i jasno saopšti svoj stav o broju zaposlenih koji su mu neophodni za nastavak procesa proizvodnje i visinama zarada za one naše kolege koji će nastaviti da rade u fabrici, kako god se dalje bude zvala. Tada ćemo znati koliko radnika ostaje a koliko napušta fabriku pa će i svi detalji oko socijalnog programa biti mnogo jasniji”, saopštio je Krivokapić.

Prema nezvaničnim procjenama Vlada je KAP, od kada ga je prodala ruskoj kompaniji CEAC 2005. godine, kroz direktne i indirektne subvencije “pomogla” sa oko 400 miliona eura. Izvor Vijesti iz Vlade kazao je da ovih deset miliona za otpremnine neće biti iz budžeta, jer očekuju da će država toliko dobiti iz stečajne mase.

Poreska uprava dobiće sigurno oko 3,3 miliona jer je u drugom isplatnom redu, a od 20 miliona, koji ostaju u trećem isplatnom redu, Vlada očekuje da dobije najmanje oko sedam ili osam. Vlada iz trećeg isplatnog reda potražuje oko 180 miliona od ukupno oko 350 miliona, ali će dobiti samo procenat srazmjerno ukupnom dugu. Stečajna uprava osim priznatih potraživanja mora ostaviti rezerve za moguće naknadno dosuđena potraživanja, kao i za troškove stečajnog postupka.

Portal Analitika