Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • DAMJANOVIĆ: Brojne saobraćajne nezgode najčešće posljedica lošeg kolovoza i nedostatka signalizacije

DAMJANOVIĆ: Brojne saobraćajne nezgode najčešće posljedica lošeg kolovoza i nedostatka signalizacije

2306damjanovic
G
reška vozača nije rijetkost, a prema riječima profesora na Mašinskom fakultetu Milenka Damjanovića, dionica Podgorica – Kolašin ima brojne nedostatke, jer su standardi bili drugačiji kada se ona gradila.

DAMJANOVIĆ: Brojne saobraćajne nezgode najčešće posljedica lošeg kolovoza i nedostatka signalizacije
Portal AnalitikaIzvor

- Motorna vozila su osavremenjena mnogim sistemima i, na neki način, ono prima informacije od samog kolovoza. Pogotovo treba poraditi na samom kolovozu, njegovim neravninama, da iz pojedinih pravaca ne idu odmah tuneli i mostovi. Može se reći da je to jedan od glavnih uzroka nekih saobraćajnih nezgoda koje su bile na našim prostorima – kazao je on za Televiziju Atlas.

On kaže i da bi se neke stvari na toj dionici mogle primijeniti, pogotovo kada je riječ o putnoj infrastrukturi.

- To se prvenstveno odnosi na zimski period, gdje u zavisnosti od vremenskih prilika na toj dionici često nedostaje saobraćajna signalizacija. Nedostaje i sada, kada su malo bolje vremenske prilike, da se vidi što slijedi od opasnih tačaka na samom kolovozu.

Kako bi se, generalno, povećala bezbjednost u saobraćaju, Damjanović za Televiziju Atlas kaže da treba napraviti detaljnu studiju kojom bi se otkrili nedostaci. Dodaje i da trenutno zakonsko rješenje koje reguliše ovu oblast, dovodi do preplitanja nadležnosti više ministarstava, što prema njegovim riječima, „nije dobro“.

Podgorička televizija podsjeća da se za proteklih pet godina u Crnoj Gori se dogodilo skoro 47.000 saobraćajnih nezgoda u kojima je život izgubilo 487 građana. Jedna od njih, najteža u novijoj istoriji, desila se tačno prije godinu, kada je život izgubilo 18 rumunskih turista. Tada se autobus sa 46 putnika survao sa mosta „Grlo“ u kanjoj Morače. Istragom je kasnije utvrđenjo da je za nesreću kriv ljudski faktor – autobus se kretao dvostruko brže od dozvoljene brzine.

Portal Analitika