Društvo

IA: Uskladiti javno-privatna partnerstva sa principom "vrijednost za novac"

2306ia
U
Crnoj Gori nijesu ispunjeni kriterijumi za uspješnu primjenu javno-privatnih partnerstava, poručila je Jovana Marović, koordinatorka istraživanja u Institutu alternativa (IA), na panelu koji je održan u okviru obilježavanja Dana javne službe u Regionalnoj školi za javnu upravu (ReSPA).

IA: Uskladiti javno-privatna partnerstva sa principom "vrijednost za novac"
Portal AnalitikaIzvor

Marović je govorila na panel diskusiji „Procjena investicija u javnom sektoru – usluge od opšteg ekonomskog interesa/usluge koje plaćaju krajnji korisnici".

Tokom izlaganja, ona se detaljno osvrnula na kriterijume koje je neophodno ispuniti kako bi se javno-privatna partnerstva sprovodila u skladu sa principom “vrijednost za novac”, kao i na njihovu primjenu u Crnoj Gori.

Posebno je ukazala na činjenicu da u našoj zemlji nijesu definisani zakonski i institucionalni okviri za primjenu modela javno-privatnih partnerstava (JPP), čiji je glavni cilj da prevaziđe raskorak između potrebe za unapređenjem javnih usluga i infrastrukture i manjka finansijskih sredstava za kapitalna ulaganja.

Crna Gora i dalje nema elektronski registar svih JPP ugovora, dok je koordinacija institucija koje upravljaju koncesijama, kao posebnim oblikom koršićenja dobara od opšteg interesa, izuzetno slaba.

Osim Marović, na panelu su govorile i Ljerka Golubić Bregant, pomoćnica direktora za međunarodnu saradnju, obuku i EU fondove u hrvatskoj Agenciji za javno-privatno partnerstvo, i Dalia Budriene, viša ekspertkinja za JPP u litvanskom stručnom centru za ovu oblast.

Panel je organizovan u okviru Dana javne službe, koji se u Crnoj Gori obilježava po prvi put ove godine u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za kadrove, Zajednice opština Crne Gore, Regionalne škole za javnu upravu – ReSPA i Instituta alternativa (IA).

U okviru Dana javne službe, planiran je i Dan otvorenih vrata koji će se održati u svim crnogorskim opštinama, u Upravi za kadrove u Podgorici, u područnim jedinicama i filijalama za upravne unutrašnje poslova Ministarstva unutrašnjih poslova, centrima i odjeljenima bezbjednosti Uprave policije MUP-a kao i u jedinicama lokalne samouprave.

Portal Analitika