Društvo

Godišnjica od pogibije rumunskih turista

2306rumunija1
O
samnaest od 46 putnika poginulo je prije tačno godinu dana u udesu autobusa iz Rumunije, koji je sletio u provaliju sa mosta Grlo, kod Manastira Morača, na putu Podgorica – Kolašin.

Godišnjica od pogibije rumunskih turista
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo, autobus sa rumunskim turistima kretao se iz pravca Kolašina kada je, na početku mosta Grlo, probio zaštitnu ogradu, survao se u provaliju i zaustavio na oko 30-40 metara.

Tog dana cijela je Crna Gora položila test humanosti. Na lice mjesta su ubrzo stigle ekipe policije, specijalci, planinari, službe spašavanja, vojska, vatrogasci i građani koji su izvlačili nastradale.

Odmah nakon nesreće, više stotina građana samoinicijativno je dalo krv za povrijeđene rumunske turiste. Nesrećni putnici uputili su se na odmor u Budvu.

2306rumunija2Rumunska vlada zahvalila je crnogorskoj zbog napora koje su u spasavanju i medicinskom zbrinjavanju povrijeđenih rumunskih turista iskazali vlada, policija, medicinsko osoblje, ali i sami građani Crne Gore.

Zahvalnost Crnoj Gori tada su iskazali i građani Rumunije, na način što su ispred ambasade Srbije, koja predstavlja i našu zemlju u Bukureštu, ostavljali poruke "Hvala Crnoj Gori" i "Bog blagoslovio Crnu Goru".

Istragom je kasnije utvrđeno da se rumunski autobus neposredno prije nesreće kretao dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale.

Konačan izvještaj urađen je na osnovu vještačenja stručnjaka za saobraćaj Milana Šljivančanina, koji je utvrdio da se autobus kretao brzinom od 80 kilometara na sat, što je dvostruko više od dozvoljene.

Tokom istrage je utvrđeno da je autobusom upravljao Georgi Ciobanu, koji je stradao u nesreći.

2306rumunija3

Izvor: rtcg.me
Portal Analitika