Abiznis

Ako je ima, čija je nafta kod Prevlake?

prevlaka
N
eriješeno pitanje Prevlake neće uticati na realizaciju razvojnih projekata dvije države, saglasni su u Vladi i Ministarstvu ekonomije, ali nemaju jasan stav šta to zapravo znači kada je u pitanju istraživanje nafte i gasa, pišu "Vijesti".

Ako je ima, čija je nafta kod Prevlake?
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Milo Đukanović je prilikom nedavne posjete Hrvatskoj najavio da će resorna ministarstva dvije države, bez obzira na to što će pitanje Prevlake vjerovatno završiti na arbitraži, pokušati da dogovore način saradnje.

"Vijesti" su pitale Ministarstvo ekonomije da preciziraju o čemu će konkretno biti razgovarano i zbog čega se ne čeka odluka koja je najavljena, a koja će definisati čija je more kod Prevlake, već razgovore počinju prije ali precizan odgovor nije dostavljan.

“Dvije Vlade će u duhu dobre saradnje koristiti svoje prirodne resurse na ekonomski održiv način. Takođe, vlade Crne Gore i Hrvatske će nastaviti dobru saradnju koju su imale i do sada, što potvrđuje spremnost obiju zemalja da zajedno učestvju u projektu od značaja za cijeli region projektu izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda. Dakle, “stvaranje uslova” za istraživanje nafte i gasa predstavlja inicijalnu ideju za rješavanje ovog pitanja na obostranu korist, za koju još nisu utvrđeni precizni okviri”, odgovoreno je iz resora Vladimira Kavarića.

U Crnoj Gori je nedavno zatvoren prvi tender za dodjelu koncesija za dio podmorja od Ulcinja ka Budvi dok je Hrvatska nedavo raspisala javni poziv za istraživanje Jadrana od granice sa Crnom Gorom.

 

 

Portal Analitika