Abiznis

EIB odobrila 30 miliona eura kredita za sanaciju puteva i obilaznica oko gradova

kolovozok
U
kupna vrijednost projekta „Sanacija puteva i obilaznica oko gradova“ je 65,7 miliuona eura, a iz državnog budžeta je opredijeljeno 10,7 miliona eura. U pitanju je realizacija 8 projekata za koje se vjeruje da će popraviti stanje na putevima.

EIB odobrila 30 miliona eura kredita za sanaciju puteva i obilaznica oko gradova
Portal AnalitikaIzvor

 

Nakon što je Bord direktora Evropske investicione banke (EIB), odobrio izdavanje kredita Crnoj Gori za finansiranje projekta „Sanacija puteva i obilaznice oko gradova“, u vrijednosti 30 miliona eura, Evropska investiciona banka dostavila je Vladi Nacrt ugovora u cilju usaglašavanja teksta sa predstavnicima Ministarstva finansija i Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Ugovorom o kreditu predviđen je iznos od 30 miliona eura za realizaciju pomenutog projekta.

Od navednog iznosa, Zakonom o budžetu za 2014. godinu, predviđeno je da efektivno postane 10 miliona. Kako je Ugovorom predviđena efektivnost cjelokupnog iznosa, u pregovima oko teksta ugovora, biće definisano da za 2014. godinu, bude efektivno 10 miliona eura, dok će preostalih 20 miliona biti opredijeljeno za naredne godine.

Kamatna stopa će, kako se navodi u Informaciji, se određivati prilikom povlačenja sredstava i može biti utvrđena kao fiksna ili varijabilna stopa EURIBOR + margina, što će zavisiti od visine kamatne stope na međunarodnom tržištu u momentu povlačenja. Ugovorom je predviđeno da sredstva iz kredita služe u svrhu radova na projektu za rehabilitaciju magistralnih i regionalnih puteva i izgradnju obilaznica gradova, što država Crna Gora kao zajmoprimac preduzima preko svoje Direkcije za saobraćaj. Projekat se odnosi na sanaciju i unapređenje nekoliko dionica puteva, izgradnju obilaznice oko dva grada i jednog tunela:

- Izgradnja drugog dijela obilaznice Nikšića, dionica puta M-18 u dužini od 9 km koja obuhvata jednu kolovoznu traku sa 2x3.0 m širokim saobraćajnim trakama, izgradnja druge faze obilaznice Rožaja, dionica puta M-2 u dužini od 2.5 km koja obuhvata jednu kolovoznu traku sa 2x3.0m širokim saobraćajnim trakama, izgradnja treće trake „Lepenac“ i „Slijepač most“ i sanacija postojećih traka na putu M-2, dobijajući tako poprečni presjek od 2x3.5m+3.25 čitavom dužinom od 4.2 km, izgradnja treće trake „Kuside“ i sanacija postojećih traka na putu M-6, dobijajući tako poprečni presjek od 2x3.0m+3.0 čitavom dužinom od 5.5 km.

Projektom je predviđen produžetak veze između bulevara „Budva“ i „Bečići“ na M-2 u Budvi u duţini od 700 m izgradnjom druge kolovozne trake, dijelom u usjeku i pokrivenoj galeriji dobijajući na taj način dupli poprečni presjek kolovozne trake, svaka traka širine 2x3.0m, rekonstrukcija puta M2.4 od Ulcinja do Kruta u dužini od 13.5 km, sa poprečnim presjekom od 2x3.0m širine svake trake, rekonstrukcija i produžetak 8.3 km duge dionice od Lubnice do Jelovice i 1.4 km puta od Jelovice i tunela. Konačni poprečni presjek će biti 2x3.0 m, i izgradnja nove dionice u dužini od 4.2 km između Jelovice i Jezerina uključujući i novi tunel od 2.5 km. Ukupna vrijednost svih projekata je 65,7 miliona eura, pored pomenutog kredita od 30 miliona, uzet je kredit kod EBRD-a u iznosu 25 miliona eura, dok je iz budžeta obezbijeđeno 10,7 miliona eura.

P.Z.

Portal Analitika