Kultura

KOVAČEVIĆ: Festival klapa čuva i obogaćuje muzičku baštinu Boke i Crne Gore

2306milanPRVA
F
estival Kotor Art će u svom šestom izdanju prvi put početi Festivalom klapa, tačnije njegovim 13. izdanjem čije je svečano otvaranje najavljeno za 27. jun na trgu ispred Crkve Svetog Nikole u Perastu.

KOVAČEVIĆ: Festival klapa čuva i obogaćuje muzičku baštinu Boke i Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Zvanično će ga otvoriti podgorička muška klapa Assa voce, a veče će biti nastavljeno takmičarskim programom u kategorijama ženskih i mješovitih klapa. Nakon mini koncerta gostiju iz Dubrovnika, klape Kaše, biće proglašeni i najbolji u ove dvije kategorije. Drugog dana 13. Festivala klapa u prijepodnevnim časovima i ove godine je predviđen naučni skup, a tema je „Čuvanje kulturne baštine – klapska pjesma u Perastu“, uz izvode knjige: „Ludvik Kuba, Pjesme dalmatske iz Boke, 1907“, a biće promovisan i drugi broj časopisa Lirica. Uslijediće okrugli sto stručnog žirija sa ženskim i mješovitim klapama. U večernjem dijelu programa, prvi će se takmičiti muške klape, a zatim svi ovogodišnji učesnici, i to kao izvođači novih klapskih pjesama. Nakon još jednog mini koncerta, biće proglašeni najbolji u ove dvije kategorije.

2306milan2Trodnevni festival zatvoriće drugi okrugli sto, ovog puta stručnog žirija sa muškim klapama, i revijalni program Zavičajne harmonije – Perast 2014.

O festivalu koji će se ubuduće održavati u terminu krajem juna (umjesto početkom avgusta) kako se ne bi preklapao sa drugim sličnim manifestacijama u regionu, razgovarali smo sa Milanom Kovačevićem. Dugogodišnji izvršni direktor Festivala klapa za Portal Analitika precizira koliko klapa i iz kojih zemalja ćemo moći da čujemo od 27. do 29. juna u Perastu?

- Festival klapa je i ove godine potvrdio svoj međunarodni karakter: učestvuje 12 ženskih klapa, četiri mješovite, kao i devet muških klapa. Dakle, ukupno 25, a imali smo više od 30 prijavljenih po objavi konkursa. Sve ove klape su prošle dosta rigorozan kriterijum umjetničkog direktora prof. Jasminka Šetke i Stručnog odbora 13. Festivala klapa.

Kovačević potcrtava da je među učesnicima šest klapa iz Crne Gore. Najviše ih je i ove godine iz Hrvatske – čak 13, pet je iz Bosne i Hercegovine, i jedna iz Srbije.

- Žao nam je što nećemo ugostiti i Slovence, jer bi time dodatno obogatili i takmičenje, a posebno vrlo specifičan revijalni program koji će biti izveden 29. juna pod nazivom Zavičajne harmonije - Perast 2014. Tada će sve ove klape pjevati pjesme iz krajeva odakle dolaze. Očekujemo veliki muzički, odnosno klapski – vokalni spektar različitih melosa i stilova pjevanja, koji će, nadamo se, biti vrlo interesantan za publiku.

Festival klapa se od prošle godine odvija u sklopu Kotor Arta, pa je sada njen segment koji se najduže odvija u kontinuitetu. O tome kako je ovo takmičenje u klapskom pjevanju u proteklih 12 izdanja doprinosio savremenom klapskom pjevanju u Boki, pa i šire, sagovornik Portala Analitika kaže:

- Osim muzički interesantne manifestacije, Festival klapa u Perastu pažljivo njeguje svoju posebnu misiju: očuvanje kulturne baštine Boke i Crne Gore i popularizaciju savremene klapske pjesme. Posljednjih godina smo u tom smislu napravili značajan uspjeh, koji je prepoznat u čitavom regionu. Naime, uglavnom se znalo za oko 70-tak bokeških, odnosno primorskih najpopularnijih klapskih pjesama. Otkrićem opusa Ludvika Kube od 155 pjesama iz Boke koje je ovdje popisao daleke 1907. godine, taj fond smo znatno obogatili. Uz to, ovi notni zapisi su poslužili vrsnim  autorima da prošle godine napišu 38 savremenih klapskih obrada, koje smo tada objavili u prvom broju našeg časopisa Lirica. Takođe, od maestra Maria Katavića dobili smo ove godine još 33 obrade samo Kubinih zapisa. Uz pjesme Nikole Gregovića, Minje Vučetića i drugih crnogorskih autora, ovaj fond klapskih pjesama smo tako značajno obogatili.

No, to nije sve. Za Kovačevića posebnu vrijednost nose nove klapske pjesme koje su premijerno izvedene u Perastu, od osmog do ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

- Njih 35 upravo obajavljujemo u drugom broju Lirice, u okviru ovogodišnjeg Festivala. Sve pomenute pjesme, a sada ih je ukupno oko 300, objavljuju se i na našem internet portalu. Nadamo se da će one biti inspiracija za repertoare crnogorskih klapa. Uostalom, u svoje repertoare su ih uvrstile i sve klape iz regiona koje dolaze u Perast. Na kraju, ono što bismo najviše voljeli jeste da sve ovo osnaži interes za klapsku muziku, posebno kod mlađih pjevača. Već nekoliko godina iniciramo uvođenje etno-muzike u nastavne programe škola po čitavoj Crnoj Gori. Jasno da bi mladi školski horovi na Primorju trebalo da izvode pjesme ovakvog melosa. Ali, i u unutrašnjosti postoji zaista ogroman spektar različitih, izvanrednih izvornih pjesama i stilova pjesma. Njihovim češćim izvođenjem dodatno bismo obogatili našu kulturnu baštinu – zaključuje Kovačević.

K.J.

Foto: Kotor Art/D.Miljanić

Portal Analitika