Društvo

REACT okuplja studente iz 25 zemalja

2206REACT
O
vogodišnji, sedmi Regionalni evroatlantski kamp REACT okupiće studente iz 25 zemalja, a za učešće je bilo zainteresovano više od 300 visokoškolaca. REACT će biti održan od 14. do 19. jula u eko katunu Štavna u Andrijevici.

REACT okuplja studente iz 25 zemalja
Portal AnalitikaIzvor

„Već sedmu godinu za redom organizovanjem REACT-a ALFA Centar nastoji da doprinese obrazovanju i edukaciji studenata u oblasti bezbjednosti, evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije“, kaže se u saopštenju te organizacije.

Direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović, rekao je da je za učešće na ovogodišnjem REACT-u bilo zainteresovano 313 studenata i 69 predavača, od kojih je stručni savjet izabrao 106.

„REACT je, po ocjenama svih, tokom proteklih godina postao najznačajniji događaj na ove teme u regionu. Obzirom da je sama ideja, koncepcija i način realizacije kampa potpuno originalan i da se svake godine realizuje daleko od Glavnog grada i obale, postao je i najbolji promoter snage i ljepota crnogorskog sjevera“, saopštio je on.

Kako se navodi u saopštenju, svoje znanje i iskustva studentima iz 25 zemalja, u julu će prenijeti i potpredsjednik Vlade Igor Lukšić, šef Direktorata za međunarodne poslove Biroa za bezbjednost Poljske Dominik Jankovski, nacionalni Koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović i predsjednik civilne lige NATO-Ukrajina Serhij Đerđ.

Među predavačima će biti i zastupnik u hrvatskom Saboru Davor Božinović, pukovnici Esben As, Branislav Keković i Mehmedin Tahirović, diplomate Olaf Poeške, Milena Radenković i Sanšajn Ison, profesori Kirakidis Kleantis, Flavius Kaba-Maria, Ina Kirilova, Nikitas Nikitakos, Oliver Andonov, Ljubica Pendaroska, Astrit Istrefi, Katarina Veljanovska.

„Osim izuzetne i neponovljive prilike da se o ovim temama razgovara u opuštenoj atmosferi, ono što izdvajam su sportske i kulturne aktivnosti koji na osoben način jačaju i veze i povjerenje među učesnicima koji dolaze i iz zemalja u konfliktnom ili postkonfliktnom periodu. REACT i Crna Gora su posljednjih sedam godina mjesto dijaloga i uvažavanja, znanja, mladosti i pozitivne energije“, navodi Dedović.

Kako je saopšteno, i ovogodišnji REACT je prilika da se čuju različita mišljenja i stavovi po pitanju crnogorskih odnosa sa Alijansom.

„O tome, a najviše o pitanju neutralnosti Crne Gore, studenti će diskutovsti sa Filipom Kovačevićem, novinarom Markom Milačićem i urednikom portala IN4S, Gojkom Raičevićem. Na kampu će takođe učestvovati i predstavnici crnogorskog civilnog sektora Admir Osmanović, Selena Tasić, Savo Kentera i Stefan Pižurica“, navodi Dedović.

U saopštenju se navodi da će to, s obzirom na to da tema pristupanja Crne Gore NATO savezu sve više zaokuplja pažnju domaće javnosti, biti jedna jedinstvena prilika da se razvije argumentovani dijalog na tu temu.

„Ono oko čega se svi slažemo je neophodan mir i bezbjednost, a o modalitetima postizanja i načina kako ga obezbijediti ćemo razgovarati i debatovati. Ovogodišnji REACT će biti i još jedan doprinos ozbiljnom razmataranju mogućnosti slanja pozivnice za članstvo u septembru“, zaključio je Dedović.

Izvor: MINA; foto: naokomarketing.me

Portal Analitika