Region

Neredi u Kosovskoj Mitrovici

2206KosovskaMitrovica
V
iše osoba je povrijeđeno kada je danas došlo do sukoba demonstranata i policije sa južne strane ibarskog mosta, gdje živi većinsko albansko stanovništvo, u Kosovskoj Mitrovici na protestu održanom zbog izgradnje “Parka mira” na tom mostu, javljaju prištinski mediji.

Neredi u Kosovskoj Mitrovici
Portal AnalitikaIzvor

Albanski demonstranti su zasuli kamenicama pripadnike kosovske policije i pripadnike Kfora koji su na to odgovorili suzavcem i šok bombama.

Kako javlja “Expres”, kod mosta na Ibru viđena su vozila hitne pomoći koja prevoze povrijeđene sa obje strane, i policajce i demonstrante.

Dvije jake detonacije jedna za drugom su se čule prije nekoliko momenata kao posljedica eksplozije jednog vozila koje je zapaljeno, navode dalje prištinski mediji.

Novinari koji se nalaze na mjestu događaja izvjestavaju da je cijeli prostor oko mosta nemoguce vidjeti od suzavca koji je upotrebljen nad demonstrantima. Suzavac na demonstrante, pored pripadnika Kosovske policije, sada bacaju i pripadnici Euleksa.

Kosovska policija je uspela da demonstrante udalji sa mosta na 300 metra, javljaju mediji u Prištini. Mediji još javljaju da su demonstranti zapalili i jedno vozilo Euleksa.

Gradonačelnik sjevernog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić, koji se nalazi s okupljenim Srbima u blizini mosta preko Ibra, rekao je da podržava svaki vid izražavanja slobodne volje građana i dodao da ne želi da vjeruje da iza slogana “Ili mi ili vi”, pod kojim se održava protest u južnom dijelu grada, stoji nešto što nema konotaciju mira.

Rakić je ocijenio da je izgradnja “Parka mira” potez ka normalizaciji situacije u Kosovskoj Mitrovici i pozvao prištinske vlasti da ublaže retoriku koja je i dovela do današnjih demonstracija.

"Očekivao sam da izgradimo jos lepši i veći park u kome će se igrati i srpska i albanska deca", kazao je Rakić i dodao da mir mora da bude prioritet i da međuetničkih sukoba više ne smije biti.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika