Društvo

GA: Pismo 125 NVO Administrativnom odboru je falsifikat

ga
G
rađanska alijansa je reagovala zbog, kako kažu u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika,   “brojnih manipulacija i saopštenja punih neistina kojima se nanijela ljaga imidžu cijelog NVO sektora zbog principijelne odluke da se uzdrže od komentarisanja procedure izbora za Savjet RTCG dok se ona ne završi.

GA: Pismo 125 NVO Administrativnom odboru je falsifikat
Portal AnalitikaIzvor

GA tvrdi da je pismo 125 NVO koje su pisale Administrativnom odboru falsifikat, da su lažirani potpisi i zloupotrebljen određen broj NVO-a, a da je pisma slao jedan od kandidata, a ne ovlašćeni predlagači.

“Mnoge NVO su nam se obratile i demantovale da su potpisale saopštenje” kažu iz ove NVO.

Skupština Crne Gore izabrala je u četvrtak članove novog Savjeta RTCG, među kojima je i Milan Radović, koordinator programa ljudskih prava Građanske alijanse (GA).

“Ovo štancovanje podrške neodoljivo podsjeća na incident tokom jednog od prethodnih izbora za članove Savjeta RTCG, kada je pomenuti NVO aktivista sa članovima porodice učestvovao u osnivanju ogromnog broja fantomskih NVO-a i tako obezbijedio, izbornim riječnikom govoreći – sigurne glasove i ubjedljivu izbornu pobjedu.

Takođe, obavještavamo javnost da su navodi o političkim uticajima na izbor najbolje demantovani time da su predstavnici iz svih partija postigli konsenzus o validnosti dokumentacije, a cijeli proces protekao je potpuno transparentno od strane Administrativnog odbora. Na kraju, ogromnom većinom, lista je usvojena u Parlamentu. Problematizovan je kriterijum „poreske prijave“ odnosno da izvještaji moraju biti, kako bi bili provjerljivi, dostavljeni nadležnoj instituciji tj. Poreskoj upravi. Isticano je da je to Administrativni odbor izmislio kako bi pomogao našem kandidatu i da oni sa tim nijesu bili upoznati. Ali pomenuti kolega koji je to problematizovao sakrio je činjenicu da je upravo on, za prethodne izbore Savjeta, dostavio pismeni zahtjev ovom Odboru da se to traži od NVO kako izvještaji ne bi bili fingirani, za šta imamo i konkretne dokaze. Argument da je došlo do promjene zakona odnosi se samo na izvještavanje o radu za jednu, od tri, godine a što je obaveza svih NVO-a koje su predlagale kandidate. Ovo je prepoznato od strane Administrativnog odbora i cijenjeno prilikom odlučivanja”, kaže se u saopštenju.

GA podsjeća da se na sajtu Skupštine Crne Gore nalazi i zapisnik i tabela o svakoj NVO i utvrđenim nedostacima, čime sve zlonamjerne tvrdnje mogu da se provjere i cijela javnost može da vidi i utvrdi ko je u pravu i ko je govorio istinu a ko ne. Kada su politički pritisci u pitanju, pozivamo grupu NVO-a da saopšte detalje razgovora koje su vodlili sa političkim partijama.

“Imajući u vidu da je jedan od izabranih članova osporio zakonitost i legitimitet procesa, biće zanimljivo vidjeti da li će prihvatiti članstvo u Savjetu ili će otvoriti mogućnost da u Savjet uđe neko ko se zaista bori za ljudska prava ili je autentični predstavnik marginalizovanih grupa (Romi, LGBT, OSI)”, kažu iz ove NVO dodajući da su ponosni što su kandidovali čovjeka koji je godinama posvećen borbi za ljudska prava.

“Milan Radović već deset godina radi sa žrtvama kršenja ljudskih prava i njihovim porodicama, slučajevima koji se ne mogu sresti na sterilnim okruglim stolovima, skupocjenim hotelima ili luksuznim vinarijama i restoranima. Rukovodio je izradama brojnih godišnjih izvještaja o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori (koji su citirani u međunarodnim organizacijama prilikom procjene crnogorskih reformi), učestvuje u izradama zakona iz ove oblasti, prati matični parlamentarnim odbor, te je kao takav autentični predstavnik nevladinog sektora iz oblasti zaštite ljudskih prava.

Takvim kandidatom, Građanska alijansa je potvrdila da je u cijelu priču oko Savjeta RTCG ušla – ne jer je protiv ili za vlast (što je žalostan nivo na koji se svodi većina priča o crnogorskim reformama, i u čemu na žalost i NVO aktivisti često imaju zaslužnu ulogu), već isključivo da bi svojim skromnim doprinosom poboljšala rad jedne institucije od javnog interesa”, navodi se u saopštenju koje je potpisala Ajša Hadžibegović, programska direktorica GA.

 

Portal Analitika