Društvo

RADULOVIĆ: Tužba protiv Monstata biće nam prioritet

radulovic
P
redsjednik Upravnog suda Branisalv Radulović potvrdio je za Dan da je obavijestio je predstavnike skupštinskog Anketnog odbora koji je istraživao aferu „Snimak“ da će tužba protiv Zavoda za statistiku imati prioritet u radu te sudske instance.

RADULOVIĆ: Tužba protiv Monstata biće nam prioritet
Portal AnalitikaIzvor

Iako je Upravni sud još početkom ove godine utvrdio da je Zavod za statistiku (Monstat) dužan da dostavi Anketnom odboru poimenični spisak punoljetnih građana koji žive u Crnoj Gori, kao i imena punoljetnih građana koji žive i rade u inostranstvu na osnovu podataka sa popisa stanovništva, Monstat je donio rješenje kojim ne dozvoljava uvid u te informacije.

Nova tužba protiv Monstata podnijeta je 12. februara po ovlašćenju poslanika DF-a Koče Pavlovića, koji je bio na čelu Aketnog odbora.

Ranije je objavljeno da je preko 50 institucija sa državnog i lokalnog nivoa odbilo da Anketnom odboru dostavi tražene informacije, čime su poslanici spriječeni da na adekvatan način sprovedu parlamentarnu istragu o aferi „Snimak“. Ta afera odnosi se na zloupotrebe DPS-a tokom izbornog procesa.

Uparivanje podataka, piše list,  bilo je potrebno da se preispitaju navodi da li u evidenciji lica sa pravom glasa ima nepostojećih birača, takozvanih „fantoma“, pokojnika, duplo upisanih birača i birača koji žive van Crne Gore i nemaju pravo glasa, ali su ipak upisani.

Portal Analitika